PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

XOXO

Hai pembaca blog pendamba mawar, hari ni pendamba ingin berbicara mengenai satu simbol yang seringkali yang digunakan oleh remaja sekarang. Terutamanya golongan yang berkasih sayang. Ya pendamba berbicara mengenai simbol XOXO. Satu soalan dari pendamba, anda yang menggunakan simbol ni tahu ke apa makna simbol ni? kenapa simbol macam ni? atau anda sekadar mengikut cara orang lain yang menggunakan simbol ini untuk orang tersayang?
Penggunaan yang berleluasa dalam sistem SMS, CHAT, bahkan penulisan di dalam blog, baik lah pendamba akan jelaskan mengenai simbol ini. Terlebih dahulu pendamba ingatkan pada sesiapa yang gunakan simbol ini agar lebih berhati hati terhadap penggunaan nya kerana pendamba tak mahu orang lain pandang serong terhadap anda.

pendamba akan berbicara mengenai simbol "X" , maksud X sebenarnya adalah lambang "persilangan kristian" lebih mudah adalah SALIB. Dan X juga diambil dari awalan ejaan Christ dalam bahasa Greek.
ΙΧΘΥΣ (Ichthys) is an acronym for "Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ", (Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr), which translates into English as "Jesus Christ, God's Son, Savior".
Iota (i) is the first letter of Iēsous (Ἰησοῦς), Greek for "Jesus".
Chi (ch) is the first letter of Christos (Χριστός), Greek for "anointed".
Theta (th) is the first letter of Theou (Θεοῦ), Greek for "God's", the genitive case of Θεóς, Theos, Greek for "God".
Ypsilon (y) is the first letter of (h)yios (Υἱός), Greek for "Son" (the initial "h" was pronounced in classical Greek but has long been silent).
Sigma (s) is the first letter of sōtēr (Σωτήρ), Greek for "Savior".
Dan X juga merupakan simbol ,bukan nya huruf. Pendamba harap anda faham ya bahawa XOXO di sini adalah simbol bukan nya huruf. Jika kita tenung simbol X kita akan melihat dua bibir yang sedang bercium. Disebabkan itu X disini bermaksud cium. 


Sekarang kita beralih kepada simbol "O' , secara ringkasnya O disini bermasuk pelukan. dua tangan yang melingkari satu badan. Kerana itu la simbol O ini dianggap sebagai pelukan. Simbol yang sangat mudah tapi memberikan maksud yang mendalam.

Jadi sebagai konklusinya, pendamba nak ingatkan anda supaya lebih berhati hati dengan penggunaan simbol. Persepsi setiap orang adalah berbeza. Dan pendamba harap anda lebih tahu makna simbol yang sering anda gunakan. Ini belum masuk simbol peace secara terbalik yang sering anda gunakan masa bergambar.

Ya ini simbol yang pendamba maksudkan.. sekian.

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

27 bicara cinta:

fierul said...

wahhh .. membawa maksud ke ? baru tahu . thanks pendamba .

Noorul Amera Adnan said...

ilmu yg baik. thanks pendamba >.<

♥ norlida ramli ♥ said...

ada maksud tersirat la ni..ingatkan takde pape..tp sbelum ni pun tak pernah guna simbol ni just selalu baca kat blog org lain rmai guna simbol xoxo.hehehe

pinky_liscious said...

la yeke....baru tau...sebelom ni salu gak sy guna simbol nie...thnx for dis info...

..cik gugu.. said...

slalu tgk org gune simbol ni tp x menarik so sy x gne.. nsib bek~

Rosalia said...

dlu ada gne tp kt kwn pmpn.skrg dh tak.fuh~ seram seyh tgk mksd dia.:(

^^eKaTiKaH^^ said...

sbb tu kite tak suke org amek gmb julur lidah lepas tu buat bentuk V..ingt cntik sngt la tu..bdw, tq for the information :)

sajesukacerita said...

ramai budak2 sekarang suka terpengaruh benda2 kurang menarik ni.. main ikut2 member je.. tapi tak tau apa sebenarnya yg diorang buat..

Fara E's said...

really ? baru tao ouhh !

jamilah izzati said...

xoxo???tak tahu pulak ada maksud sebaliknya..ingatkan huruf saja je..thanks sebab share maksudnya..

btw...apa makne peace terbalik plak??ada hari tu pernah la ambik pic buat peaca terbalik,,ayah pon marah..huhu..so,,share lah maksud kalau anda tahu..

sharing is caring:))))hehe

ieyza afieyna said...

tak pernah tahu pun pasal XOXO nie..
dengar pun xpernah. hee..

saya cello191 said...

kena kaji dulu b4 guna...
kalau was2,baik xyah guna~~

Idzanfashila said...

mujur ta menular ke dlm diri sy. :)

tieka said...

huhuhu..selama nie asyik tgk je orbg buat xoxo..rupanya2 ye ada maksud ye..thankz info..:)

nurul diana said...

wowo bru ku tau

OnE_NiEy ChAn said...

ohhh... itu maksudnyer... dulu sntiasa tertnye2 dr maner dtgnye xoxo tu... tq ye pendamba mawar :)

Opieneon said...

baru tahu, huhu

niesa said...

sy xguna pun simbol ni sbb x tau ape maksudnye...tp skang da tau thanks PM.

tp sy penah tgk ade org jadikan simbol ni sbg signature ...huhuhu

msredcheesecake said...

Xpenah guna n xpenah tahu maksud nya...

PCL said...

owh ada maksud disebaliknya...main ikut2 je kan....peace tu dh jd kebiasan remaja kini bila bergambar..tq info ni.

kim heeruul said...

selalu gak nampak or tweet xoxo tu..
tp apekah maksud lain bg xoxo selain dr maksud yg lu explain kan tu yerk?

Dhia BellamiZam said...

xpernah gune pon ..nice info :)

anamizu said...

ha tu dia..
sipbek cik ana tak pernah gune..
dok xoxo x abeh2..
suke sgt ikot je kan?
fikir2 la dulu :)




luv,
cik ana.

zarith nadiah :) said...

ohh , zarith baru tau . thanks share maklumat PM :) heee~

Sharifah Salwa Mohd Jafri said...

baru tahu maksud die . sebelum nie selalu tgok org pakai . tp , tak pernah teringin lah pulak nak pakai

Halimaton Saadiah Ngah Latip said...

terima kasih untuk perkongsian ilmu kali ini...

Qienah said...

o, bgitu ye..br tau..10q kongsi..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD