PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Kau ada blog

Hai kali ni izinkan pendamba beremosi sikit, takpe pendamba kan dora'emo'n jadi pendamba boleh la emo lebih kan? pendamba terbuka hati untuk berbicara mengenai blogger. Kenapa blog anda tak maju walaupun anda follower beribu ribu. Pendamba nak berbicara secara rinkas je jadi pendamba harap anda dapat habiskan bacaan ini.


Terutamanya blogger yang masih baru dalam dunia blog pendamba nak anda amik perhatian apa yang pendamba nak cakapkan, kenapa anda gagal dalam blog, kenapa anda tak dapat naik cam blogger lain, kenapa orang masuk sekali je blog awak. Kali ni kita ketepikan soal hensem, cantik kerana itu memang penarik utama untuk blogger yang mempunya ciri ciri tersebut. tulis sal diri sendiri pun dan berlambak komen. 
Bagi blogger baru, kenapa anda sering gagal dalam blog? ok anda lihat ramai blogger yang mempunyai follower beribu kenapa aku tidak?kenapa komen dia banyak kenapa aku tidak? Faktor pertamanya adalah isi entri anda, apa yang anda tulis dalam blog anda. Tak perlu perkara peribadi kerana blos sebenarnya bukan diari. setahu pendamba diari hanya nota yang menjadi pengetahuan untuk penulisnya dan kekal rahsia. bila kita mempunya blog, sesiapa je boleh membaca apa yang kita tulis. jadi itu bukan diari.tolong la faham . 
Yang kedua mengenai gaya penulisan dan format penulisan, eh awak tak perlu nak' distort over the top' la, susah nak baca tahu tak? 'shortform' tak digalakkan, apatah lagi bahasa 'gedik' tu, mengeluh bila nuffnang tak bagi BE , tapi macam mana blog awak nak tersenarai di google jika anda menggunakan shortform. jadi pendamba harap anda faham kenapa tak digalakkan untuk menggunakan shortform, salah satu sebab utama adalah blog ini untuk dibaca oleh orang lain, tak semua orang faham apa yang kita tulis. Jika niat awak nak menulis sekadar untuk bacaan sendiri, tolong la jangan share entri tu. 'keep it yourself' sudahlah.


Yang ketiganya penipuan, hal ni seringkali menjadi permainan blogger, penipuan melalui tajuk tajuk hot. maaflah sekali sekala oklah, tapi jika ini yang awak harapkan untuk jana traffik maaflah anda sendiri yang buang pengunjung blog anda. Ya pendamba juga main dengan tajuk tajuk 'hot' cam ni tapi bukan la selalu, kalau da setiap masa dengan cara ni lama kelamaan orang akan malas mengunjungi blog anda.
Seterusnya, pentingkan diri sendiri. Pendamba paling tak suka blogger cam ni, ok la awak maju dari orang lain , tapi awak tak pernah menghargai pengunjung yang menaikkan awak. Jangan jadi bodoh awak maju kerana diri sendiri dan tak ditolong orang lain. Siapa awak? tanpa pengunjung. hormat la sikit, bagi penghargaan. Da cukup bagus ke bila da melonjak naik? da cukup sibuk ke bila follower beribu? tolong la. Sekelip mata je awak blog jatuh menjunam, jadi hargai la orang yang menolong awak.


cukup la isi isi ini yang pendamba kemukakan walaupun banyak lagi sebenarnya, tapi pendamba rasa ini da cukup untuk ingatkan anda sebagai seorang blogger. Kerjasama dan sama sama maju. Ini lah blogger .bukan nak maju sorang. Ya pendamba masih baru, 6bulan apa lah sangat ilmu yang pendamba ada. Tapi jangan lupa sebelum ni pendamba da ada 3 blog. Da cukup matang untuk mengajar pendamba sendiri. sekian
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

23 bicara cinta:

cik mate sepet said...

betol 2 =)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Ku Azhar said...

hehehe terasa dlm gak nie :)
xpe ku terima pandangan pendamba :)

pasal tajuk tu...nk komen sikit..rasanya tu hak individu utk letak tajuk ape pun yg dia rasa dia mampu...asalkan xterlalu lari dari entry..sipi2 pun xblh dipanggil tipu..tu catch word org panggil..tajuk menipu = tajuk lain entry totally lain...hehehe just my opinion...maaf tau klau buat pendamba mrh :)

nurul diana said...

hehehe btoll tuuuuu :)

Pendamba Mawar said...

ku tak kisah law tajuk tu memang ada kaitan ngan cerita..ni takde kaitan..

Farrah yong said...

sokong2 !

..cik gugu.. said...

betol.. mak aih sampai ada 3 blogsssss???

Mawar Biru said...

like sangat2

Rosalia said...

PM sabar2. takut saya tengok. ok saya juga terasa untuk shotform. saya cuba baiki. jgn marah2 ye :)

eyoykyrul eyoyanamzess said...

saya setuju..tp nak try the best lg..=)

nurul nadia nasir said...

saya setujuuuu!hihi sumtimes entry tak penting rasenye tak perlu share kot entry tuhh..

C i k P i p i T e m b a m said...

betul3 ... huhu.. tp kan kalaulah tetiba kita meluahkn prasaan tu , kita x share pon , hahah... biarkn je.. yg mana ok je kita share... yg psal xbalas kunjungan tu dh mmg ramai dh... kdg2 rasa bengang pon ade

RinsyaRyc said...

-->tak menghargai orang yg follow.. tapi yg komen2 tu aku cayam gilo.. keh3...

♥ norlida ramli ♥ said...

hehee..macam marah betul je dia..
sume betul je pe pedamba tulis..

yg kalau shortform tu ida macam bole terima lagi la tp kalau keluar ayat yg macam "gediks" or nk sebut pun berbelit lidah mmg ase menyampah abes la..huhu

Eyda Syahida said...

amboiii.. emo nye awak.. ekekekeke

urmmm.. blog aku banyak sal personal.. ahahaha

reenapple said...

err... orang tua2 selalu cakap.. nak buat apa-apa kena ada hati... baru boleh maju...
soal blog ada follower ramai beratus3 but isi hampeh... selalu je jumpa.
kadang3 tertanya blog yg ada follower ramai tue dikira famous ek??
err... kita tak tao nak tulis apa.. bercampur baur...
yg pasti kita berblog sebab kepuasan diri. bukan nak cari follower ramai or nak make sure blog kita famous... niat yg penting...even memangla sometimes jelez dgan member lain yg daa ada beratus3 follower.. huhu
papepom... niat yang penting.. hehe

p/s-sori panjang kemain.,..haa.. kita keep both.. a diary + a blog... hehe

Cik Kasih said...

n i absolutely agree with u encik kasih^_^

Idzanfashila said...

agree! kualiti penting dr kuantiti. :D

msredcheesecake said...

entry msred ok ke? bosan tak?

yunZatie said...

untongla..yun xde pun pemes cam bos

kim heeruul said...

tajuk hot tapi isi ke lain,tu gua panas bila masuk..buat penat je baca..ye dak ?

ieyza afieyna said...

betul2 . sokong sangat..

tajuk gempak isi hampeh. hekhek..

anamizu said...

wahhh pendamba marah ke nih? hehe
takmo marah2 tau..
part BAHASA GEDIK+SHORTFORM tu cik ana pun sokong gak..elakkan la kalo boleh..sbbnye buat blog utk org lain bace kot kan..so better fair lah utk readers..hehe...blog cik ana "DIARY KECILKU" mmg ibarat diari cik ana je..tp cik ana will make sure setiap entry PERLU ada manfaat before di publish :)


*errr alamak sory pendamba.. TERpanjang pulak ni ha..hehe



luv,
cik ana

Nizam Ijam said...

satu blog pon xlarat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD