PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Terfikir Sejenak

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hai selamat pagi pembaca blog pendamba mawar, saat matahari mula menserakkan cahayanya pendamba termenung menatap keindahan suasana pagi , tiba tibe sesuatu terlintas di fikiran pendamba tentang satu isu.. STARBUCKS haram..

pendamba tidak bergitu arif tentang isu halal haram ni.. sebelum pendamba memutarbelitkan hukum ni,pendamba sebenarnya ingin berbicara tentang maksud disebalik nama starbucks ni..jadi pada teman teman pendamba sila ambil perhatian tentang apa yang bakal bicarakan ye..kenapa kedai tu dinamakan STARBUCKS... yang pertamanya kita akan berbicara soal 



BUCKS .. bucks atau sinonim nya adalah wang.. Istilah bucks ni digunakan untuk dollar Amerika .. 


STAR pula merujuk kepada bintang berbucu 6 yang terdapat pada bendera Israel




Jadi apa yang perlu dipersoalkan sekarang... kenapa isu halal haram? sedangkan nama kedai pun dan menunjukkan kemana hasil pendapatan itu akan dilaburkan.. Benar kata pensyarah pendamba dulu... kita semua masih dijajah.. tapi kita tak sedar kita sedang dijajah... bagaimana penjajah mengeksploitasi minda remaja... 
berhati hati la kita sebelum menggunakan sesuatu perkhidmatan ye.. bukan nya kita ni tak 'open minded' tapi cara pemikiran cam tu akan selalu disalah gunakan..


ok itu saja pendamba ingin berbicara isu STARBUCKS, dan yang membuatkan pendamba termenung tadi adalah lambang air 7UP... anda tahu? 






Ni lambang nya.. ok apa yang buat pendamba termenung dengan logo ni? apa sebenarnya yang hendak disampaikan.. 7UP? tujuh di atas? apa yang cuba dimaksudkan.. adakah 7 lapisan langit yang cuba dimaksudkan? atau ada maksud lain disebalik jenama ni.. adakah ini satu kebetulan?atau satu petunjuk..pendamba masih tak dapat rungkaikan...
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

11 bicara cinta:

aLiAh said...

donno la about 7up tu..

emmm seb bek la xpnh makan or minum kt starbuck tu.. lg pown lia xske kopi.. hihihkkk

fierul said...

starbucks tuh sy pnah bce kt youtube ttg kdatangan dajal .

Pendamba Mawar said...

aliah... ttg 7up tu sekadar apa yang terlintas di fikiran.. knapa dinamakan begitu..hehe

fierul>oh ye ke?hurm sy kna byk lagi mntelaah ni

fierul said...

bole la kalau awk nk tgk tjuk die ttg kdatangan dajal . mgkin bole uat entry bru :) gud luck .

..cik gugu.. said...

x suka kopi....

Pendamba Mawar said...

fierul>mkasih

gugu> keropok lekor suka?hihi

Kucing Serius. said...

Cukup cukup lah pasal benda ni. Kalau nak kata pasal company yahudi,bukan satu ni je. Banyak lagi kat luar tu.

Tetapi perlu ke kita memboikot? Setakat Starbucks ni je. Banyak lagi company resources kita,dorang pegang.

Tak perlu nak boikot memboikot. Kita sendiri menaikkan kita sendiri.

Masa zaman orang Islam naik dulu dulu,adakah orang Islam diboikot masa Empayar Islam masa tu? Tidak kan?

Tapi orang Yahudi,orang Barat tu semua,dorang ambik advantage tu untuk masuk,belajar apa yang kita ada,guna apa yang kita bagi,dan hidup dikalangan kita. Lepas tu dorang pergi naikkan diri dorang.

Kita? Taknak buat macam tu?

Pendamba Mawar said...

hurm taw byk lagi comepany yahudi..tapi pendamba amik ni sebagai contoh je.. sebab ramai sangat kcoh isu ni... mekasih untuk info

Kucing Serius. said...

When it comes to,Penjajah dan minda kita yang dijajah. Banyak lagi konteks lain boleh disentuh. Isu Sekularisme,Media Massa yang seksi memanjang,isu pemerintahan,etc etc.

Merata rata beb. Adakah Starbucks ini,satu contoh minda dijajah? No. Starbucks sedap. Bukannya ada sebab lain. Kualiti dorang memang tiptop. Orang sanggup mengeluarkan duit kerana Starbucks Kualiti Terbaik.

Bukan untuk menyokong Starbucks. Tidak. Sekadar berpegang kepada realiti.

Jadi,adakah kita masih dijajah kerana memilih kualiti? Sekadar membeli barangan itu,adakah dijajah?

Bagaimana pula dengan media,pemerintahan tu semua? Hidangan mereka tu lagi lah punca utama minda kita terus dijajah dan dijajah?

Lagi satu,7UP pun nak abstrak jugak ke???? Adoihhh

Popoi said...

mcm2 skrang nie,, selalu dgr org cina kata,, "Sapa kata melayu x mkn babi"
msalahnyer,, kita x tau,, dowang tau,, JAKIM kne la men pranan,, yg terbaru,, kes kek lapis sarawak yer,,
hurmm,,, =_+

Pendamba Mawar said...

perlu ke aku cerita terlalu detail?tentang satu satu? hal hiburan,media dan sebagainya.. ttg 7up.. itu cuma andaian dari pendamba..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD