PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Tips Gitar | Pendamba Mawar


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Gitar dah tak asing lagi bagi kita.. tapi ramai yang putus asa semasa belajar gitar..kenapa?? susah la pendamba.. hurm mana ada benda senang kat dunia ni.. ok la pendamba bagi tips sikit untuk beginner yang baru nak mempelajari gitar..
1.kenalpasti chord...


banyak nye!! hehe ni pendamba tunjuk kord yang ada jer.. bagi permulaan belajar gitar pendamba cuma sarankan anda ingat chord A,B,C,D,E,F,G serta Am,Bm,Cm,Dm,Fm dan Gm ..itu jer..yang lain tu tak payah lagi..jarang sangat lagu yang guna kord ada '7' dan '#' ni...

2. Cari Lagu yang memiliki chord basic 
ok ni penting..kalau anda terus belajar gitar guna chord susah..memang anda akan putus asa.. lagu chord susah contohnya Cromok-Another you, dan street of KL.. bagi permulaan main jer lagu senang.. contohnya pesanan buat kekasih-spring, dan sebenarnya-yuna, revolusi-bunkface.. im yours-jason mraz

3. belajar la secara rutin
ini penting gak bagi sesiapa yang baru blajar gitar... kenapa?? sebab belajar secara rutin ni dapat meningkatkan kemahiran bermain...ok la cam ni.. chord gitar ni nampak senang..tapi bila kita mula blajar.. sesuau yang paling sukar adalah penukaran kord.. jadi buat la latihan secara rutin..insyaallah kesulitan ini dapat diatasi..
dan ingat satu perkara... sesuatu yang selalu sangat mematahkan semangat sesiapa saja yang nak belajar gitar.. adalah sakit pada jarinya.. jangan biarkan ini menghalang anda... saki tu mula mula jer..bila da lama main ok la...
kalau boleh time blajar tu jangan la sombong ak nak tengok diagram chord.. even kita nk belajar hafal chord..api tak salah gunakan diagram tu sebagai panduan...

4. Percaya pada diri.
ini yang terakhir dan paling penting.. tanamkan diri anda..yang anda mampu main gitar..jangan putus asa. Jangan malu untuk bermain gitar..fikir positif... bermain la secara santai.. insyaallah anda akan menguasai gitar...

itu la saja tips yang pendamba nak kongsikan..semoga berjaya..sekian

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

2 bicara cinta:

Miss Honeys Hasdi said...

sy tatau men gitar nie tp berminat nk belajar... tolong ajarkan bole??? hehehe plesss3 :D:D:D:D

loVe puRpLe said...

mcm complicated je belajar main gitar hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD