PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Segmen Jom Kutuk Blog #5

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Nak Join? >klik sini< atau di sidebar


http://pinkydorky.blogspot.com/
Empat perkara yang pendamba nak 'kutuk' tentang blog ini. Pendamba akan bicarakan satu persatu.


Jika boleh pendamba nak saudari disable kan balik welcome image ni. kenapa? boleh rujuk link di bawah.

WELCOME IMAGE PUNCA HILANG KOMEN
yang kedua mengenai widget follower. memang saudari tak letak kan ea? dan lagi satu blog achieve saudari di mana ya? bukan kah dua widget ni penting?pendapat pendamba ,saudari letak la widget ni. Ya! pendamba nampak floating follow tu tapi kadang kadang widget tu tak menjalankan fungsinya dengan baik.


Yang ketiga mengenai Facebook Like dan Share button. Setahu pendamba blog saudari merupakan blog tutor, kenapa tak diletakkan widget Like dan Share sedikit sebanyak dapat membantu saudari.


TUTORIAL FACEBOOK LIKE AND SHARE BUTTON
Perkara keempat yang menjadi perhatian pendamba mengenai widget Linkwithin, ni salah satu widget yang dapat menaikkan pageview blog kita.


http://www.linkwithin.com/ 
Ini sahaja yang pendamba nak tegur mengenai blog ini. segala kekurangan diri pendamba harap dimaafkan.


http://reenapple.blogspot.com/
5 perkara juga pendamba nak 'kutuk'. yang pertama pendamba cadangkan saudari guna layout yang mempunya 2collum sahaja. baru la kemas. Agak serabut la blog 3collum.


Yang kedua mengenai Blog achieve. Jika Boleh saudari guna 


Scroll Blog Achieve

1. dashboard > design > edit html > tick expand widget
2. dengan menggunakan bantuan ctrl f cari kod ini

<div id='ArchiveList'>

3. perhatikan kod di atas kod yg di cari td-
<div class='widget-content'>

4. gantikan kod tersebut dengan kod yang baru seperti di bawah-

 <div class='widget-content' style='overflow:auto; height:300px'>

siap preview kalau puas hati baru save.. 
tulisan biru tu korang boleh edit mengikut kesuaian blog korang.



Yang ketiga mengenai pembahagian antara post 1 dan post 2. Maksud pendamba adalah devider. untuk menampakkan mana satu post satu dan dua. jadi saranan pendamba saudari follow tutorial ini



1) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template.
2) Tekan CTRL+F/F3, search for this code :

h3.post-title, .comments h4 { 
Tak jumpa? Cari code ni pulak :
h3.post-title {
Tak jumpa lagi? Ish ish, try search this code pulak :
h3.post-title, h4 {


Kalau tak jumpa tu, errrr... Pendamba guna yang code FIRST tu.

3) Now you can choose the code. Pastekan je code tu kat BAWAH code yang korang cari tadi tu. Sorry, takda contoh. Lina malas sikit, haha. Hope korang faham :)


JENIS SIMPLE


font-family:arial; color: #000000; font-size:14px; text-align:center; -moz-border-radius: 35px; border-radius: 35px; text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF; border: 2px solid  #000000; background : #FFFFFF; padding: 15px 10px 15px;


NOTES!
ABC : Korang boleh tukar ikut suka hati korang :)
ABC : Type border yang korang nak. Boleh click SINI. Copy je code border tu dan gantikan dengan code border yang korang nak tu. 
ABC : Yang ni code warna untuk mengshadowkan post tittle tu. Kalau taknak, boleh buang je code tu:)
ABC : Size ketebalan border. 
ABC : Boleh pilih antara satu, solid / dashed / dotted
ABC : Warna border korang. Yang Lina letak tu semua warna putih, so korang kena tukar sendiri, hehe.
ABC : Warna background.
*Kalau taknak border, buang code ni : 'border: 2px solid  #FFFFFF;'.
SEMUA CODE WARNA BOLEH CARI KAT SINI.



JENIS DOUBLE-COLOURED (Ada 2 colour)


font-family:arial; color: #000000; font-size:14px; text-align:center; -webkit-border-top-left-radius: 35px; -webkit-border-top-right-radius: 35px; text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
border-bottom: 8px solid #000000;
 background : #FFFFFF; padding: 15px 10px 15px;

NOTES !
Arahannya pun sama macam kat atas, cuma code 'border-bottom: 8px solid #FFFFFF;' je :
ABC : Ketebalan border bawah tu. Boleh tukar :)
ABC : Just choose one. Can change into solid / dashed / dotted.
ABC : Warna border bawah tu. Boleh ditukar juga. Cari kat SINI.


JENIS BACKGROUND

font-family:arial; color: #000000; font-size:14px; text-align:center; -moz-border-radius: 35px; border-radius: 35px; text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
 border: 2px solid  #000000; background : url(URL BACKGROUND); padding: 15px 10px 15px;

NOTES :
Arahan masih sama seperti di atas, korang cuma masukkan URL BACKROUNDyang korang nak je.
*Kalau taknak border, buang code ni :  border: 2px solid  #FFFFFF;.


4) Sebelum SAVE, PREVIEW DULU. Dah puas hati, barulah SAVE.

Credit : Amalina

Yang keempat mengenai pembahagian di sidebar. tutor ini mungkin sesuai untuk saudari
1) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2) Tekan CTRL+F/F3, search for this code :
 h2 {
3) Now, choose anyone code that you want. Paste code tersebut kat BAWAHcode yang korang cari tadi tu.


JENIS SIMPLE


text-align:center; -moz-border-radius: 35px;border-radius: 35px; text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
 border: 2px solid  #000000; background : #FFFFFF; padding: 5px 0px 5px;
NOTES!
ABC : Can change into center right left.
ABC : Type border yang korang nak . Boleh klik SINI kalau nak tukar. Just copy the code dan gantikan dengan code kat atas tu.
ABC : Warna shadow tulisan. Boleh buang kalau taknak.
ABC : Ketebalan border tu. * Kalau taknak border, buang je sebaris code tu tau.
ABC : Also available dotted / dashed. Choose one only.
ABC : Warna border tu.
ABC : Warna background yang korang suka.




*CODE WARNA BOLEH CARI KAT SINI.


JENIS DOUBLE-COLOURED (Ada 2 colour)


text-align:center;  -webkit-border-top-left-radius: 35px; -webkit-border-top-right-radius: 35px; text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
 border-bottom8px solid  #000000;
 background : #FFFFFF;
 padding: 15px 10px 15px;
NOTES!
Arahannya semua sama macam kat atas, cuma code ni je 'border-bottom8px solid  #FFFFFF;' :
ABC : Ketebalan border bawah tu, boleh ditukar la dei ;)
ABC : Just choose one. Available : solid dotted dashed.
ABC : Warna border bawah tu.


JENIS WITH BACKGROUND


text-align:center;-moz-border-radius: 35px;border-radius: 35px;text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
border: 2px solid  #000000;
background : url(URL BACKGROUND);
padding: 5px 0px 5px;

NOTES!
Sama macam arahan kat atas jugak, haha. Just korang perlu masukkan URL BACKGROUND tu je :)

credit : Amalina

Yang terakhir adalah Linkwithin.


http://www.linkwithin.com/
Sekian sahaja 'kutuk'an dari pendamba, segala kekurangan diri pendamba harap dimaafkan. ingin menyertai segmen ni. rujuk sidebar pendamba.

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

1 bicara cinta:

pinky_liscious said...

kesian belog tu...heheh..thnx dis info...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD