PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Blogger Apa Kau Ni?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hai pembaca blog pendambamawar, kali ni betul betul luahan hati pendamba. Harap ada yang sudi komen. Isu yang bakal pendamba utarakan adalah mengenai blog dan sikap blogger. Da lama pendamba pendamkan perkara ini kerana pendamba tak de pengaruh untuk suara kan hal ini. Blik balik ramai yang attack pendamba dengan komen negatif. Tapi kali ni pendamba amik risiko juga untuk berbicara soal ini


Terlebih dahulu pendamba mintak maaf pada yang terasa untuk entri ini, kadang kadang bukan pendamba nak jatuhkan seseorang tapi pendamba nak anda sedar kenapa anda tak patut buat cam tu. Pendamba insan lemah serba kekurangan, segala kesilapan pendamba dalam dunia blogging harap dimaafkan. Sebelum kita terus ke isu yang ingin dibicarakan sekali lagi maafkan segala kekhilafan pendamba.
FOLLOWER VS COMMENT 
Follower
Hal yang paling banyak dipertikaikan dalam dunia blogging. Pendamba tak nak sentuh isu kenapa follower ramai. kenapa blog anda takde orang follow tapi apa yang pendamba nak tekankan adalah, kenapa tak bukak hati nak follow balik? 
ok diorang follow ikhlas terpulang la pada saya nak follow balik ke tak.
Apa perasaan anda lihat follower anda bertambah?? gembira kan? ada yang sudi follow blog kita. Da tu anda tak fikir ke orang yang follow tu? law anda pi follow balik anda mampu beri satu senyuman untuk dia. Anda tak fikir, anda tak pandai lagi nak berkawan. Memang la dia follow blog kita ikhlas, tapi tak salah kan jika kita bagi balasan dalam keikhlasan mereka.
"Ala dia yang nak follow tak suruh pun" Sangat sempit ok kotak pemikiran anda. Diri kita sendiri, baik buruk yang kita lakukan pasti ada balasan dan ganjaran yang menanti. Jadi tak salah jika kita mengamalkan di dalam blog. Tolong la! jangan letakkan ego anda diatas nanti anda sendiri yang rugi. Pendamba tak kisah jika anda blogger yang mempunyai komitmen lain selain nak follow orang tapi anda sendiri buat tak tahu je terhadap follower yang masuk. ubah lah fikiran anda ok.
Komen
Satu lagi isu yang pendamba nak pertikaikan, susah sangat ke nak tinggalkan komen kat entri blogger lain? Cam kena bayar je law nak tinggalkan komen untuk satu satu entri. Maaflah buat 'silent reader' tapi pendamba meluat tengok blogger yang #bajet sibuk sangat sampai tak de masa nak pi komen entri blogger yang komen entri beliau. Eh! rajin la sikit blogger oi. Sampai bila awak nak maju law awak masih malas untuk menghargai komen di entri anda. 
Saya tak suruh pun dia komen di entri saya
Pernah dengar tentang pepatah, orang memberi kita merasa?kau rasa apa jika orang komen entri? 
Wah ada jugak yang sudi komen entri saya. 
Begitu juga blogger yang komen entri anda tu, sedarlah wahai blogger, amalkan sikap toleransi, baru la best blogging. ni nak menag sebelah pihak untung la anda. Yang maju terus maju, yang menolong diorang maju makin terpinggir.




Daripada anda menjeri tak tentu hala di shoutbox tu baik anda pi komen entri dia, senang. sekurang kurang nya jejak anda masih boleh dibaca disitu. sekali lagi, ubahlah pemikiran anda. Sampai bila anda inginkan mereka komen entri anda dan anda sedikit pun tak heran tentang entri mereka. Tolong la bersikap profesional. Tak kisah la anda ni dan berdotcom ke newbie ke, pendamba harap sangat hargai mereka yang komen entri anda, pendamba yakin mereka juga akan menghargai anda.


Setakat 30 ,40 komen tu pendamba yakin anda boleh la terjah semua blog tu, alang alang nak blogwalking kan?tak payah sibuk sibuk mintak mintak link, guna je cara yang pendamba berikan tu.senang. kreatif la wahai blogger. Usaha la jika anda inginkan kejayaan.


Yang terakhir dari pendamba, segala teguran ini datang dari diri pendamba sendiri, sebarang ketidakpuashati anda boleh kemukakan diruangan komen dibawah. Pendamba akan hargai komen komen anda.salam blogging dari pendamba. Nak jadi yang terbaik, anda harus tunjukkan anda ni baik terlebih dahulu.sekian.
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

31 bicara cinta:

.........cP~ said...

nak komen. memang seronok kalau ada orang follow atau komen. betul3..

RinsyaRyc said...

lalala... ^^


http://bulatmata.blogspot.com/

.bLoG aKu KaN. said...

betul2...followers dan komen dr pembce adalah sesuatu yg sngt2 penting...kite akn rse lg bersemngat kalo tgk ade komen dn followers...


*kalau ad pembce ltak kt shoutbox, "FOLLOW I, I WILL FOLLOW U BACK.." ape pendapat Pendamba???*

- zuriey - said...

memang seronok kalau org komen blog kita

Adi Suda said...

okeh..selama ni aku diam skunk aku coment..sobs sobs..terasa mak nyahhh

fierul said...

jdi macm saya . kalau tak tau nk komen apa . gelak je tapi tgk blik la cerita ap . kalau entry sedih jgn la gelak . patut2 la kan :)

kim heeruul said...

kalau kita komen,itulah baru dikata kita menghargai setiap entry yg ditulis..=)
gua sokong entry lu.=)

TrigYy said...

klu blogspot tu. ak singgah blik blog komen blog ak. klu yg dot com tu. komen mmg sikit gilew2.. huhhu..

Noorsha Muhamad said...

btol tu..bkn ape, kdg2 suka baca je..komen x..mcm saya..haha..follow plak mmg suka follow blog yg sama minat..haha..

CikRangers (CR) said...

hahahha..aduh!!kena tepat2 kat muka wokeh.slalu CR suka jd silent reader je.tp jgn lupa.silent reader ni kdg2 power tau.coz nnt dia g cite kt kwn2 dia psl blog yg dia terjah tu even dia x tinggal jejak..hehehehe...promo dlm diam la tu.. :)

Rosalia said...

nice nasihat :)
akn cbe perbaiki utk follower tu yg komen tu sy sudah merajinkan diri memberi komen.

jamilah izzati said...

yela..yela..

atiq said...

huhu.. setuju.. atq tak suka follow org.. tapi suka komen entry org..

Nur Syazana Mohammed Sani said...

zana suke sangat kalau entry zana ad komen ,. tapip malang nye ,. ramai blogger sekarang hanya mahukan follower yang ramai ,. entry ta na komen =='

http://syazanasani.com

ieyza afieyna said...

betul ape kata pendamba..
kdg2 tu ade setengah blogger sonbong sngt.. terasa la juga..hurm,,

tapi ieyza cukup mls nak komen dkt blog yg berat, pastu dah la wat word verify tu. pastu xwat pop up window coment ni.. bile nak komen terpksa la tunggu hmpir 5 mint., pastu dah komen verify tu plak. dah kena tunggu lagi. dah r blog berat giler..

eryn said...

yelah betul statement pendamba nih..tak semua orang hargai orang lain..

..cik gugu.. said...

saya tak puas aty ngan n3 nih~!!!!!!!!!


hahahahaha bgus la ada n3 mcm ni.. at least yg terasa tu leh ubah perangai dlm berblog ;p

cik dot said...

huhu. cik dot komen kat cni. maaf r da lme xjenguk blog nie. hee
btw nice header larh.. hee

Fara E's said...

sepatutnye komen seiring dgn follower (:

sha my heart said...

pasal follower tu tak nak komen.

nak komen pasal komen jer.. kdg2 diorang ni langsung tak balas jejak kita. nak kata bizi, tak pun.. komen pun ada 5-6 je.

puteri rimba said...

setuju ngan entry ni...sama2 merasa kan...tapi yang tak best bila orang follow kita pastu kat info dia tak de link blog dia...kecewaaaaaanya rasaaa.....

Ezad Skytech said...

aq setuju dengan entri ni...bukannya susah pon nak tinggalkan komen kat entri...lepas baca tinggalkan komen..kan senang...(^^,)

echa takashimaya said...

betul betul betul.setuju =)

Saiazuan said...

komen itu penghargaan, follower itu bonus :)

wanda said...

suka komen je..ehhee..nk follow limited dah..ahahaa

Khairul Rahman said...

alamak saya terasa..mintak maaf~ hehe

Ku Azhar said...

yg follow2 tu stuju sngt..dr dlu ku pgang prinsip 2 gak..cm yg komen 2 terasa sikit..bkn xnk komen blk..kdang2 xsmpat n terlalu susah nk komen entry 2.. :)

Rosalia said...

sabar pm.terjg sy dr tydo tgk pm marah.hihi. biasala kita manusia biasa :) sy lbh ske letak dorg dlm bloglist bir smua org tlg bukakk skali

Mish Apple said...

yang penting follow jgn sebab rasa terpaksa .

songoku7919 said...

Follow,,,follow

Share your favorite link with other Funny Video | Exchange Link | Weird Stuff | Advertise Product(Free) go to http://surfeeds.com/youtube/

zainatul abu bakar said...

sangat setuju dengan ape yang PM cakap...selalunya sy tengok bloger2 yg dh femes xkan balas balik komen yng kita tgglkan kat comment box diorg...berbanding masa blog mereka tak dikenali..tapi tak semua la macam tu...tapi kebanyakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD