PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Segmen Jom Kutuk blog #4

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


nak tahu lebih lanjut? >klik sini<


http://cheritakhita-yuyunz.blogspot.com/
PA pendamba ni, pendamba nak tegur dua perkara je . Maaf agak ringkas kerana pendamba tak tahu apa lagi kekurangan blog PA. mengenai penulisan pendamba tak kan sentuh. Dua perkara adalah


Like button

1. Login akaun blogger, dari dashboard - design - edit HTML - expand widget templates
( backup template untuk langkah berjaga jaga)


2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod berikut.
<data:post.body/>


3. Kemudian copy kod ini, dan paste di bawah kod yang anda cari di langkah 2.


<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>


Share Button
Code untuk Full

<div style="float:right;padding:4px;"><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/> <script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/></div>

Code untuk Compact

<div style="float:right;padding:4px;"><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/> <script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/></div>

2. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > Expand Widget Templates (Jangan lupa backup template)

3. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod ini.

<div class='post-header-line-1'/> 
jika tidak jumpa, cari kod ini.

<div class='post-header-line-1'> 
4. Selepas itu paste kod share button (langkah 1) DIBAWAH kod yang anda cari (langkah 3)
5. Save template dan lihat hasilnya. 



Ini sahaja yang mampu pendamba tegur untuk blog PA. Jika sudi pendamba sarankan PA tukar guna shoutmix dari cbox.


http://akudanchenta.blogspot.com/
Maaf pendamba tak tahu nak kutuk apa tentang blog ini kerana susunan da teratur, widget utama semua da lengkap. dengar cerita blog dia da tukar jadi do follow, jadi anda semua rajin rajin la komen.


Tapi law gugu sudi , buat la 'feed' untuk blog pendamba..haha..itu je la kot..kihkih.sekian.


http://linochiaki.blogspot.com/

Tiga perkara je pendamba nak tegur,yang pertama share button. rujuk tutorial di atas, yang kedua mengenai cbox tu law sudi tukar la kepada shoutmix lagi memudahkan pengunjung. dan yang terakhir mengenai linkwithin. tambah widget ni lagi mantap.


http://www.linkwithin.com/
Sekian untuk 3 blogger ini.


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

2 bicara cinta:

kim heeruul said...

apa kepentingan shared button.?
hehe

..cik gugu.. said...

hahaha t gugu wt eh ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD