PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Kenapa Meniru?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hai buat semua pembaca...kali ni pendamba ingin berbicarakan tentang 'kenapa meniru??' ok meniru di mana? peperiksaan?penulisan blog? ok kita akan huaikan satu persatu ye.. 
Kenapa awak meniru kertas kawan tadi??saya..saya...saya.... mesti tiada alasan kan?? 
Jarang kita menjawab law kita kantoi meniru dalam peperiksaan.. cuba kita menjawab seperti,,'dia pandai cikgu,sebab tu saya tiru..' agak agak apa cikgu akan cakap??.. persoalan pendamba,kenapa perlu meniru?bukankah kita da diberi masa untuk membaca dan menghafal? dulu masa sekolah pendamba pun suka jugak meniru terutamanya subjek sejarah..siap tukar kertas jawapan.. keputusan memang la ok untuk ujian... tapi apa yang pendamba dapat?? kosong dalam kepala tentang subjek tu..


pensyarah pernah pesan sebelum final..nak meniru tu boleh tapi jangan sampai kantoi.. suka hati pendamba bila dengar cam tu.. tapi malam sebelum final selepas selesai solat hajat pendamba berfikir sejenak...kenapa pensyarah pendamba cakap cam tu? rupanya bicaranya ada maksud tersirat.. ya..kita boleh meniru..tapi macam mana kita nak sorokkan perbuatan kita?berbaloikah masa depan kita jika kita meniru sekarang?sangat tak berbaloi ok...


sama juga seperti penulisan blog..  tak guna kita copycat penulisan orang lain untuk dapatkan visitors dan pageview yang tinggi kerana semua tu tak kan lama..buat blogger baru termasuk la pendamba... cuba la buat penulisan sendiri...naik dan kenalkan nama anda dengan cara tersendiri ok.. lama kelamaan anda akan berjaya jugak..ok " blog saya simple je..segan la blog orang lain lawa lawa..." ok untuk pengetahuan anda..blog pendamba sendiri cam sekarang ni da banyak melalui proses pengubahsuaian.. law dulu pendamba bermula ngan pyzam template,lepas tu Shabbyblog.com template..sekarang ni baru pendamba design semua sendiri.. pendamba tak pandai coding coding ni..pendamba rujuk tutor yang ada dan ejas ikut kreativiti.. ya benar blog lain lagi lawa.. tapi rasa puas tu ada dalam diri bila hasil tu dari usaha kita sendiri..sama dengan penulisan..walaupun tak dapat nak cari 140 uv sehari tapi pendamba seronok bila ada orang masuk da komen entri pendamba..walaupun seorang...dan pendamba hargai komen tersebut...


buat adik adik yang bakal hadapi UPSR, PMR , dan SPM jangan meniru ok..yakin pada keupayaan anda sendiri....study smart never study hard..ahaks..

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

16 bicara cinta:

farra said...

10 bintang,,x suke org tiru time exam..rimas and x ley nak focus betol2..iskk

Pendamba Mawar said...

hehe.. ya.. betul tu... satu lagi hilang semua yang dihafal sbab terlalu memikirkan orang yang nak mniru..haha

HaFizaH aYu said...

haha penah gak mniru exam sejarah..komplot ngan 4 org kwn last2 sumer kantoi ngan cikgu fiza jer yg selamat..smpai skunk rs bersalah..hehehe

Pendamba Mawar said...

haha.. sama la ni tiru sejarah..wakkaa..:) betul bila meniru sekarang baru terasa kesalahan tu..hikhik

tomatokering :) said...

elehh pernah tiru kan ? ;p

BTW, nama blog mcm pompuan..rupanya boboi..ngeh3 ;p

Pendamba Mawar said...

tiru apa?hehe..exam dulu tiru ar..hoho..:)

ayark..perempuan..haha..:) boboi la

kim heeruul said...

haha..time skewl dulu gua tak tiru..tapi tnye member gua,,haha..

Pendamba Mawar said...

ish2.sama la kim..normal la student skolah mniru..ahaks

Aq'ia said...

sy dah bg 15 bintangg!

Pendamba Mawar said...

mekasih adinda

KimiCnoL said...

jarang meniru..tapi toyol selalu ada la..hehe :D

boleh pakai ke petua nie??

Pendamba Mawar said...

kimi hahaha...mana aci bawak masuk toyol

I do I need Iman said...

hrap saya dijauhi meniru. insyllh ;)

Pendamba Mawar said...

percaya diri sendiri

fierul said...

mse skolah dlu ta brani nk mniru tkut kne tgkp . so slalu stdy sbb takut jga nty ta bole jwb . tpi skrg . dlm exam tade la tiru but klau buat assgment slalu ditiru . haish truk tol . sy tak ske org tiru saya so saya pon ta nak mniru org . cara saya mudah tak tau tanya . dpt jawapan olah la ayt sndiri dan fhamkn blik . :)

yunZ said...

ske mniru soAlan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD