PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Segmen Jom Kutuk Blog #2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Blogger kedua yang akan pendamba kutuk adalah pemilik blog
http://fiesayangrul.blogspot.com/
Untuk blog ni kutukan yang mampu pendamba berikan hanya 4perkara. yang pertama pendamba harap saudari dapat meminimakan jumlah post di Home ini untuk menambahkan kekemasan pada blog saudari dan yang kedua mengenai shoutbox. Pendamba tahu saudari ada pengalaman sebelum ni dengan shoutbox diganggu, tapi ni saranan pendamba jika anda mahu menambah pelawat di blog saudari.

Perkara yang kedua yang boleh pendamba tegur mengenai kekurangan button facebook like dan Share.
Like Button

1. Login akaun blogger, dari dashboard - design - edit HTML - expand widget templates
( backup template untuk langkah berjaga jaga)


2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod berikut.
<data:post.body/>
3. Kemudian copy kod ini, dan paste di bawah kod yang anda cari di langkah 2.
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
Share button

Code untuk Full
<div style="float:right;padding:4px;"><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/> <script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/></div>
Code untuk Compact
<div style="float:right;padding:4px;"><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/> <script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/></div>
2. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > Expand Widget Templates (Jangan lupa backup template)


3. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod ini.


<div class='post-header-line-1'/> 
jika tidak jumpa, cari kod ini.


<div class='post-header-line-1'> 
4. Selepas itu paste kod share button (langkah 1) DIBAWAH kod yang anda cari (langkah 3)
5. Save template dan lihat hasilnya.  

Perkara ketiga yang pendamba nak sarankan adalah penggunaan Linkwithin

klik pada link di bawah
http://www.linkwithin.com/learn


Yang seterusnya pengasingan sidebar dan post. Dan pendamba rasa tutor yang sesuai adalah ini.


FOR SIMPLE TEMPLATE :

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2. Tekan CTRL+F/F3, search for this code :
/* Headings
3. Done right? Sekarang, korang copy code ni dan pastekan kat BAWAH code yang korang cari tadi tu.
.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar .widget {
background : url(URL BACKGROUND);
border:2px dotted #000000;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:5px 5px 5px 5px;
-webkit-border-radius: 20px 20px 20px 20px;
}
4. Okay, korang preview dulu. Kalau dah jadi, boleh SAVE terus :)

NOTES :
ABC : Masukkan backgroundnya. Kalau boleh jangan ambik yang ada gambar, ambik yang simple. Kalau taknak letak, just ignorekan.
ABC : Kelebaran border. Yang Lina bagi tu dah lawa la kot?
ABC : Can change to solid dotted > dashed. Choose one only.
ABC : Warna border. Boleh dapatkan di sini. -Tekan Sini-


FOR DENIM TEMPLATE :

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2. Tekan CTRL+F/F3, search for this code :
.sidebar .widget
3. Kalau ada code-code lain yang menyemak tu, sila delete. Then, copy code ni dan pastekan kat BAWAH code yang korang cari tadi tu :
-moz-border-radius: 20px;
-webkit-border-radius: 20px;
border-radius: 20px;
border:2px dotted #000000;
margin:0 0 1.5em;
padding:20px;
font-size: 95%;
background:#ffffff;
}
4. Preview dulu, kalau dah jadi bolehlah SAVE.

NOTES :
ABC : Kelebaran border. Boleh la tukar ikut suka hati korang kalau rasa nak lagi lawa.
ABC : Can change to solid dotted > dashed. Choose one only.
ABC : Korang adjust la sendiri. Nak tukar warna, -Tekan Sini-

credit: Amalina

sekian.. Anda teringin 'dikutuk'?? klik


SEGMEN JOM KUTUK bLOG

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

6 bicara cinta:

yunZ said...

beb.bila nak kutok aku!

Cik Asma BLuppy said...

nak jgk kena kutuk... hehehe...

kim heeruul said...

button shared tu penting gak ke..? aku malas nk letak button yg tak berapa nk penting..cukup la kalo ada like..hihi...
kutok la blog aq gak..hihi

mate saya bulat said...

sila kutuk blog MSB pulak. HAHAHHA

Pendamba Mawar said...

kat sidebar ada link untuk join..sila la

fierul said...

wahhh .. dh dikutuk ye . rasanya saya dh ubah mcm yang awak ktakan atas :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD