PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Tips dan Trick Blogger Newbie

Hai pembaca blog PM kali ni PM tak nak merapu lebih. PM nak fokus tentang tips dan trick yang boleh digunakan untuk blogger baru . Bgaimana nak menarik pengunjung? bagaimana nak membina blog yang baik. PM akan jelaskan satu persatu dalam entri ni. Sebelum itu biar PM kongsikan beberapa tips yang telah PM tulis sebelum ni yang mengkin dapat membantu anda.
Tips tingkatkan follower
Tips menulis dalam blog
Saat mana diperlukan entri tersebut
Blogger apa kau ni
Kau ada blog
Tajuk Panas
Blog atau diari
Jana idea untuk blog
Anda boleh klik mana mana tajuk di atas untuk membacanya.Semoga membantu. untuk kali ni PM akan berbicara lagi tips untuk membantu anda para blogger newbie. Dan PM akan cuba ringkaskan ini untuk memudahkan pemahaman anda semua. kita akan bermula daripada yang asas kepada yang lebih mendalam. Tips ni PM syorkan buat blogger yang ingin berjaya dan memang niat untuk blogging.
URL Blog
Nama memainkan peranan penting dalam sesuatu blog. PM nasihatkan anda supaya memilih nama yang mudah , jelas dan mampu diingati oleh orang lain. Tak perlu anda menggunakan ejaan ejaan yang moden ni kerana itu akan menyusahkan orang lain mencari blog anda.
Layout
Ini merupakan elemen peting sebelum kita menghias blog. Layout, bagi PM layout yang sesuai adalah layout yang hanya mempunyai 2kolum kerana ruang di post dan sidebar luas berbanding layout yang mempunyai 3 kolum. 
kedudukan sidebar sebelah kiri atau kanan tidak menjadi masalah asalkan anda pandai menghiasnya.
Setting 
Buat blogger baru, setting ini akan membantu blog anda untuk mendapatkan komen dan kunjungan dari blogger lain.  Ramai blogger lupa betapa besar nya impak yang diberikan oleh setting semudah ini.
Kemudia save.  Setting ini untuk memudahkan pengunjung meninggalkan komen di entri anda tanpa perlu loading perkara sama sebanyak dua kali.
Warna
PM nak ingatkan anda, warna memainkan satu peranan penting dalam blog iaitu daya penarik. Nasihat PM anda haruslah bijak dalam penentuan warna di dalam blog anda. warna pada backgroud, post serta sidebar mestilah mempunyai kontra yang tinggi. Jangan biarkan warna tulisan tenggelam dengan warna background blog anda.
Widget
Ramai blogger baru yang seringkali terpengaruh dengan widget yang agak "menyusahkan" walaupun anda melihat ianya "lawa". contohnya, pop up welcome note.
ayat yang ikut cursor tu,
Blink blink, dan widget seperti daun yang jatuh, efek salji , itu akan melambatkan loading blog anda. PM harap anda cuba buang widget tu jika nak blog anda terus dikunjungi.
Muzik
Ramai blogger yang tidak suka pada blog yang memasang muzik. PM sendiri pun tak suka. Kerana bagi pengguna broadband yang berkapasiti rendah cam PM ni muzik tu sedikit sebanyak mempengaruhi jmlah buffer yang digunakan. Dan semasa blogwalking blogger biasanya membuka banyak blog sekaligus. Apa yang anda rasakan jika 5 blog dibuka dan kesemua nya mempunyai lagu? Fikirkan balik bagus ke nak letak lagu dalam blog.
Shoutmix cbox
Ok ramai blogger baru yang lupa untuk memasang widget chat ni. sebenarnya PM pun tak suka sebab ramai yang menjerit jerit je tanpa baca entri kita. Tapi sebenarnya daripada widget ni kita dapat menjana UV yang agak tinggi setiap hari. saranan PM anda memilih Shoutmix kerana maklumat seperti nama dan url telah disimpan berbanding Cbox.

Bagi PM ini sudah mengcukupi untuk anda menghadapi dunia blogging mengenai penulisan telah PM jelaskan dalam link yang terdapat diatas sana. Jadi rajin rajin la menulis dan bertegur ok. nasihat PM blogging biar ikhlas. jangan ada iri hati atau niat semata mata untuk duit. Rezeki ada di mana mana . Biar orang kenal anda dengan identiti anda sendiri. jangan jadi blogger yang suka copycat entri orang. sekian. sebarang persoalan boleh diajukan di ruangan komen. 



THANKS FOR READING ♥ COMMENT

24 bicara cinta:

ifnirsweet said...

hehe..smpai sekarang ifnir tak letak shoutmix..xreti :D

http://i-am-ifnir.blogspot.com/2011/11/baiklahkita-break-off-je.html

nurul diana said...

huhu , terbaekk la bg tipsss :)

Miss Nadya said...

tepat sekali..:)

new entry ::
#22 Spontaneous Thursday
Senarai Hadiah Untuk Pemenang
Duit Says.My Dah masuk..
Randy Pangalila Follow Miss Nadya

minah senget said...

THQ FOR THE INFO P M....
APPRCTE THAT...:)

Ahmad Haziq Azlan said...

bagusnya tips ni.... abe hebat tak sampai setahun blogging dah cipta nama.....

cik ika said...

ika newbies lg nie...hehehe

cik najihah said...

wah..tips die mantop lah hihi

Azzah said...

banyak tips PM..:)

Ku Azhar said...

terbaekkk :)

kim heeruul said...

satu lagi tips hang lupa letak.
"jangan sombong dgn blogger"
hihihi..=)

Original CikTeddy said...

wah encik kekasih,sume cik dh buat cume bab bw cik agak mls sbb tu lmbt skit nk brkembang..hik3

jamilah izzati said...

blog,,blog,blog,,terbaekkk!!!

hipotesis crew said...

terima kasih ye... memang banyak info yg berguna di sini :)

cikpjaz said...

terbaekk!! =]

amani said...

Thanks for the tips mentor

ieyza afieyna said...

betul2... tips yg bgus.. ;)

Rosalia said...

wah!ada tips la :)

Qil_H0shi said...

thanz 4 the tips.,meh skodeng blog sy :)

.ain. said...

patotlah makin ramai je pengunjung die :)

Nor Sharul Atikah Bt Nor Azlan said...

heee thanks untuk tips yang berguan neh :D

zatiey said...

Dah bace semua tips kat atas..wuuu~~ sangat berguna..trme kasih PM..:)

Qyla said...

tips yg sgt berguna !
goodjob PM .
tapi shoutmix dah d kenakan bayaran mulai 2012 .
nak tanak tpksa gak pkai Cbox . GRR

anis said...

tips yg best.
alahai kena buang jga la lgu kat dlm blog.

◕berlygerly◕ said...

yeayh ~ tips yg bernas . folow ~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD