PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

New Blogger? Take A note

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Hai , selamat pagi semua pembaca blog pendambamawar.. da pukul 2.22pagi tapi pendamba tak dapat nak tido jadi pedamba nak berbicara sikit .. sehari sebelum kita semua umat Islam menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan.. Pendamba teringin nak berkongsi dengan anda semua pengalaman puasa pendamba dulu ketika masih belajar di Pulau Pinang.. tapi siapa lah pendamba untuk berbicara tentang itu.. Jadi pendamba nekad untuk menukar bicara pendamba untuk mengulas mengenai blog..

Pendamba teringat masa pendamba mula blogging...  pendamba blogwalking blog orang lain.. pendamba tanya la owner blog tu..cam ne nak buat blog cantik cam ni.. ada bagai bagai dalam blog dia... Dan dia jawab guna coding.. argh sudah! Mana pendamba nak taw coding coding ni.. tapi tak lama keluhan pendamba.. 3 hari lepas tu pendamba google giler giler tutor tentang blog.. pendamba buat semua tutor tu..ha sekali cek..blog  pendamba berat giler loading..dengan lagu dengan float widget,dengan livetraffic,jam,tulisan gerak gerak,blink blink..


Blog pendamba da memang pendamba rasa cantik giler giler la dengan lagu,blink blink..benda gerak gerak bagai.. tiba tiba tanpa disedari.. haters mula wujud..dia hentam kaw kaw blog pendamba berat penulisan tak best font tak ley baca.. tika tu pendamba da down giler giler..nak berhenti blogging pun ada... baru dua minggu pendamba blogging da wujud haters...tapi pendamba takde la buat entri tentang tu..hehe.. dengan mood down.. pendamba amik kritikan kritikan tu. Nak maju kan..kena hadapi cabaran yang datang..

Selepas peristiwa tu pendamba semakin gigih mengedit blog..pendamba nak cuba hasilkan sesuatu yang simple tapi dapat menarik orang untuk ke blog. Pendamba bertanya lagi pada blogger blogger macam mana nak buat gambar gambar transparent?diorang jawab..guna photoshop..sekali lagi down...sebab pendamba takde photoshop dan tak pandai photoshop..time tu frust..sebab tak dapat nak buat cantik cam diorang tapi pendamba tetap menulis walaupun untuk mendapatkan 3 komen untu satu entri tu susa..tapi  pendamba tetap terus update blog pendamba dengan entri entri baru...

Dan kini.. blog hasil penat lelah otak pendamba sendiri.. walaupun kartun tu pendamba amik google tapi pendamba cuba mencorakkan kan kartun tu...dan alhmdulillah perubahan dan penambaikkan dalam design blog dan penulisan kini memberikan hasil..ada blogger yang follow dan komen entri entri pendamba..ok sampai sini je cerita tentang pendamba..

Kenapa pendamba cerita semua ni?ada ke orang nak tahu? Amik iktibar ok untuk blogger yang baru dari pendamba...  korang tengok blog pendamba sekarang dan korang bandingkan dengan blog yang pendamba ceritakan pada awal entri ni.. mana lagi ok?? Sebenarnya. Nak maju dalam blog ni perlu rajin..jangan pernah mudah untuk putus asa... walaupun entri  anda tiada blogger lain yang komen..teruskan menulis jangan biarkan blog bersawang.tentang penulisan.. cuba anda elakkan menggunakan ‘shorform’ ..percaya cakap pendamba.. emosi dan penulisan.. law boleh masukkan la tapi jangan melampau... dan untuk design blog..pendamba harapkan terbaik dari anda..pendamba taw anda lebih kreatif dari pendamba... tak perlu widget yang pelik pelik..  blogger baru take a note la pesan pendamba jika korang nak berjaya.. memang la blog dinilai dari penulisan... tapi ingat! Kekemasan sesuatu blog yang menarik pengunjung masuk blog anda dan baca entri anda... sekian

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Follower Tak Penting? Ubahlah Fikiran Anda

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hai pembaca blog pendamba mawar..hari ni pendamba nak berbicara tentang  follower... pendamba pernah terbaca di satu blog..yang menulis tentang follower atau kualiti penulisan? Anda sendiri sebagai blogger..mana yang anda utamakan?follower atau kualiti penulisan.. Ada yang mengatakan usah dikejar follower beriban riban tapi entri entah apa je.. dan tak kurang juga yang mengatakan.. tapi tak de orang nak folllow blog saya janji saya menulis entri berkualiti..

Ok la pendamba bukan nyer orang lama dalam dunia blogging ..pendamba masih budak baru belajar...tapi pendamba hanya nak menulis sesuatu yang dapat mengeksploitasi minda blogger... Follower atau kualiti penulisan?? Anda blogger yang mengejar follower atau anda blogger yang mengutamakan penulisan

Pendamba sendiri blogger yang mengutamakan follower dan selalu mengejar follower..  Jadi pada blogger yang menulis follower tak penting..harap korang ubah pemikiran anda..jangan jadi blogger yang sombong.. dan jangan cuba mengeksploitasikan minda bloggger baru..kerana anda sesetengah blogger down... jika anda rajin,sila la jenguk entri entri pendamba semasa blog ni baru ditubuhkan..cuba tengok bahasa dan cara penyampaian pendamba..sangat sangat teruk..time tu blog pendamba masih tidak mempunyai follower

Pendamba guna follower ni sebagai batu loncatan untuk menghasilkan entri entri yang lebih baik dari sebelum ni.. maafkan pendamba untuk blogger yang mengatakan FOLLOWER TAK PENTING , dari mana anda dapat pembaca? Dari mana anda dapat komen mengenai penulisan anda? Dari mana anda dapat kritikan? Follower...so apa sebab dan alasan anda menyatakan follower itu tak penting. Bagi hujah anda..knapa follower tak penting..  ya pendamba berfikiran tipikal mengatakan follower salah satu aset yang penting dalam blog..

Oh ya pendamba memang blogger yang mengejar follower..tapi ingat pendamba bukan jenis you follow and i must follow you back.. pendamba akan follow jika pendamba berminat dengan blog tu.. sekali lagi pendamba ingatkan blogger baru.. Cari follower anda dengan penulisan anda..dan guna follower anda untuk penambahbaikkan terhadap blog dan penulisan anda.. tentang kualiti penulisan?insyallah melalui follower anda akan sedar tentang kualiti entri yang anda hasilkan.. melalui komen komen yang ditinggalkan... Tapi! Jangan terlalu mengejar follower sehinggakan entri blog terabai.. penulisan dan pengunjung blog mesti selari..baru anda akan menjadi blogger yang dikenali..

Akhir kata dari pendamba.. anda mahukan follower..guna kreativiti yang anda ada.pendamba percaya setiap orang ada kelebihan masing masing..dan follower ,guna sebagai semangat untuk anda membuat penambahbaikkan dalam penulisan entri entri yang seterusnya.sekian

THANKS FOR READING ♥ COMMENT


Selamat tinggal semua..kehilangan sementara yang bukan atas permintaan pendamba...Akan kembali kurang dari 2minggu

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Music on Saturday 3




THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Masalah Cinta 2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hai selamat pagi semua pembaca blog pendambamawar.. pagi jumaat yang indah ini pendamba terbukak hati ingin berbicara soal cinta.. jika sebelum ini pendamba pernah berbicara tentang masalah cinta dan masalah cinta 1.. kali ni pendamba ingin berbicara tentang satu lagi permasalahan dalam cinta... dengan keizinan dari Allah SWT..semoga pendamba dapat meneruskan penulisan ini...


kenapa banyak sangat masalah atau dugaan semasa kita bercinta? pasangan tak sesuai untuk kita?atau ada hikmah di sebalik semua yang terjadi...selagi perhubungan tu mampu bertahan dan tidak menyebabkan jiwa anda terganggu lebih baik anda meneruskan perhubungan tersebut jika sebaliknya yang berlaku... anda mungkin terpaksa memutuskan perhubungan tersebut...


Kenapa awak tak pernah untuk memahami perasaan saya?kenapa dengan awak ni?? susah sangat ke nak percaya dengan saya?


Lelaki susah memahami Perempuan, atau Perempuan tidak memahami Lelaki?dan Sebaliknya


Apa pandangan anda tentang masalah ini? anda pernah mengalami masalah ini?mari kita kongsi kan serba sedikit tentang ini.. sama ada salah dari lelaki atau perempuan atau..kelemahan diri sendiri.. kenapa lelaki dan perempuan tidak sekepala?dan mempunyai fikiran yang sama..kan senang.. takde la masalah ini berlaku. 


tapi pernahkah anda berfikir tentang keindahan dan keistimewaan ini? jika lelaki dan wanita mempunyai cara berfikiran yang sama..tidak kah hidup ni bosan?dan jika ada masalah yang menimpa..bagaimana untuk menghadapi jika kedua duanya mempunyai fikiran yang sama?


Lelaki dan perempuan adalah berbeza.. sejak dari rahim ibu perkembangan bayi lelaki dan wanita adalah berbeza... jadi besar kemungkinan pemahaman antara lelaki dan perempuan adalah berbeza.. kebanyakkan lelaki memandang sesuatu masalah tu dengan cara ringkas..berbeza dengan pemikiran perempuan yang menghadapi masalah dengan agak mendalam...  jadi cara pemikiran mereka adalah berbeza...


Al Quran telah menyatakan , dalam surah At -Tiin ayat 4: yang bermaksud ' Sesungguhnya telah kami ciptakan manusia itu sebaik baik nya'..


ini bermaksud stiap kejadiaan tentang penciptaan manusia sama ada lelaki dan wanita adalah sebaik baik ciptaan Nya, jadi masalah tentang pemahaman perasaan lelaki tidak patut lagi timbul.. pada pandangan pendamba.. masalah ini berlaku bila nafsu dan emosi menguasai pemikiran kita..dan jika berlaku permasalahan ini.. pendamba sarankan pada anda.. supaya berhunbungan dengan pasangan anda.. berbincang  tentang permasalahan ini.. kerana.. perbezaan pemahaman dan pemikiran anda berdua jika diadun dengan cara yang betul akan menghasilkan satu output yang sangat indah..


Yang terakhir dari pendamba.jika anda sebarang pendapat atau pengalaman mengenai permasalahan ini sudi sudikan lah berkongsi bersama pendamba.. kerana sesuatu yang membuat pikiran pendamba pelik adalah.. bagaimana satu pasangan boleh menerima cinta jika mereka tidak mampu untuk saling memahami.. bukankah kita pernah berbincang tentang Aiming for 3k? semuanya kunci dalam sesebuah perhubungan..sekian.


p/s:jika ada kesalahan dalam penulisan ini..sila betulkan pendamba
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Fantastic Friday Mawar 3


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Teman Pendamba

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


hai.. pendamba. tak tahu nak cerita apa........ada sapa sapa ley bagi idea? ha event.. create event buat modal nak cari idea?amacam bernas tak..haha.. mati pendamba nanti kena banned seluruh teman blogger..miahaha.. kawan blogger seperti famili sendiri dah.. suka duka kongsi bersama.. masalah mintak tolong ngan diorang.. dan sebaliknya


Perhubungan di alam maya nampak lebih erat.pendamba tak mahu berbicara bagaimana diorang di alam nyata... sebab pendamba kenal cuma di alam maya..tingkah laku mereka begitu... buruk atau baik di alam nyata itu pendamba tak nak amik kisah.. yang penting jika mereka ok ngan pendamba di alam maya ni,pendamba juga akan baik juga ngan diorang begitu la sebalinya..


Antara yang memang agak giler giler melayan karenah pendamba ni ... adalah akak dua orang ni... pendamba saja ja panggil kakak..tapi ehem..cun kot... pendamba nak ngorat tapi da berpunya..cam ner??hahaha.. agak terlalu jujur ke kat situ? miahaha..  sapa lagi law bukan atik tiut dan na tomei .. pendamba cayang la dua orang ni..walaupun pendamba baru je kenal diorang..tapi diorang best.... diorang dua da lama kenal...tiba tiba datang orang ketiga*pendamba la tu..hahaha..


seterusnya, ni.. Nenek sweet ha yang ni jangan berani kacau..milik pendamba ni.. dia ni lagi sempoi la bergurau.. tapi bergurau dengan adab la..bukan bergurau bodoh tak tentu pasal nanti dia fire..haha..nak kenal?klik je nama tu


yang keempat,Ina  seseorang yang sentiasa teman pendamba.. selalu nasihat bagai bagai..tapi nasihat pendamba di tak nak dengar..haha.. hurm ni pun pendamba punya gak..tak kire.. haha.. nak kenal terjah blog..


seterusnya, brader korea  ngan awek manis ni best frenz pendamba sejak awal awal pendamba mmula blogging dulu.. siyes pendamba takkan lupakan diorang ni... walaupun kadang kadang tak tegur..tapi kawan tetap kawan la..ops... cam terlupa seseorang la.... hahaha... kekasih lama..hahaha.. pendamba tak kan lupa korang bertiga ni...


ramai lagi yang rapat ngan pendamba.mungkin diorang akan masuk di list yang kedua..ahaks..sekian..selamat membaca.. 
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Spontaneous Thursday #8

Bila Adik dibuli kakak, guli pun disuruh telan... bila abang memukul adik tandanya ingin mengajar ..Bila ibu bapa mula marah dan menegur,tandanya mereka sayang... bila kekasih mula naik gila, tangan habis meraba,bila malaikat datang menjmput adakah kita da bersedia?

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Kematian Pendamba

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Kenapa ramai yang datang kerumahku, kenapa ibu bapa ku menangis.. kenapa diorang membaca ayat suci Al-Quran di sebelahku.. kenapa mama ku menangis melihatku... mama kenapa? apa yang berlaku..kenapa aku tak dapat bergerak.. kenapa keranda berada dalam rumahku.apa yang berlaku....mama abah kenapa nak tanam pendamba? apa yang berlaku.. Ya Allah,apa terjadi padaku....kenapa nak tutup pendamba dengan tanah ni...


Layan lagu ni


Sesungguhnya manusia diciptakan daripada tanah,dan akan kembali jua pada tanah...

Hai pembaca blog pendambamawar,kali ni pendamba ingin berbicara tentang kematian.. Andai pendamba menghembuskan nafas buat kali terakhir selepas entri ini.. agak nya korang sedar tak tentang kehilangan pendamba.. tiada lagi jasad bernama pendamba..hanya nama yang mungkin menjadi sebutan.. Itu pun jika ada yang sudi mengingati nama pendamba.. tak mungkin untuk selamanya..



Pendamba baru pulang dari tanah perkuburan , melawat waris pendamba yang baru sahaja menghembuskan nafas beliau pagi tadi.. ketika pendamba berada di persekitaran rumah pendamba melihat gelagat tetamu yang datang.. dan benak fikiran mula mencanting sesuatu.. ' Bagaimana jika pendamba adalah si mati??'  ada ke jiran dan teman yang sudi melawat jenazah pendamba? cukup ke bekalan pendamba untuk menemui Pencipta pendamba? Adakah pendamba sudah  mampu untuk meninggalkan dunia yang fana ni? 




ramai yang datang melawat... dan mereka pergi selepas melihat jenazah dan menghadiahkan ayat ayat suci Al Quran.. menitis air mata pendamba bukan kerana meratapi kematian si mati.. tapi titisan air mata memikirkan nasib pendamba nanti.. ya ahli keluarga ramai yang menitiskan air mata tapi mampu ke air mata tu menghidupkan kembali si mati.. ramai ahli keluarga yang mengiringi si mati ke tanah perkuburan.. Tapi semua berlalu selepas selesai majlis tersebut.. tinggal seorang diri di liang lahad.. Ya Allah. mampukah pendamba.. pendamba masih belum bersedia untuk semua ni.walaupun pendamba sedar.. tika tiba masanya...sesaat pun tidak dapat diubah..


tapi ada sesuatu yang menarik pandangan dan halwa telinga pendamba tadi... tentang seekor kucing yang berkelakuan agak aneh hari ni..tidak seperti sebelum ni. kucing tu selalu ' mengeaowwww' jer..tak henti henti..   kita mesti pernah mendengar kan tentang kucing ni mampu meramal kematian... kucing tu betul betul menarik perhatian pendamba ..walaupun pendamba peluk dan belai kucing tu..tapi kucing tu seolah olah 'ternampak' sesuatu yang tak dapat dilihat dengan mata kasar.. ragam kucing tu seolah olah takut dengan 'kehadiran' sesuatu. sedangkan hanya pendamba yang memeluk dan membelai kucing tersebut... apa yang berlaku , adalah di luar permainan minda pendamba..


yang terakhir dari pendamba... jika pendamba menghembuskan nafas terakhir.. izinkan pendamba memohon supaya menghadiahkan pendamba bacaan surah Al Fatihah dan ampunkan segala dosa dosa pendamba dengan anda semua.. ajal maut da tercatat sejak azali.. tak mungkin kita mampu melawan qada' dan qadar yang telah ditetapkan oleh Nya..sekian..
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Masalah Cinta 1

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


hai pembaca blog pendambamawar jika sebelum ni pendamba pernah berbicara tentang masalah cinta .. kali ni pendamba ingin berbicara dan berkongsi dengan anda masalah cinta yang seterusnya.. layan lagu ni er..


pendamba nak kongsikan sesuatu...


Berbicara dan menasihati lebih mudah daripada mengalaminya sendiri..


pada pendapat anda la pendamba boleh ke menulis jika pendamba tak lalui pengalaman tu sendiri. hal perasaan boleh ke kita nak menulis melalui teori?mustahil bukan..pendamba pernah melaluinya dan sebab tu pendamba berani menulis.. kerana cinta pendamba pernah kelar tangan guna kaca dan pisau..dah banyak pengalaman pendamba sebab tu pendamba mampu menulis entri cam ni..


kali ni pendamba ingin berbicara tentang :


Kenapa pasangan diabaikan selepas bercinta


Persoalan pendamba.. kenapa perkara cam ni berlaku?pelik tak?taime sebelum bercinta wah beria ria..tapi bila memiliki.. sambil lewa... cam satu pertaruhan plak.. pendamba musykil jika ini yang berlaku dalam percintaan.. ok seminggu dua bercinta buat perangai cam ni pendamba pelik.... dan jika da lama bercinta tapi perangai cam ni..wah apakah maknanya..


anda ada pendapat tentang isu ini?atau anda mengalaminya? mari kongsikan bersma pendamba.. faktor yang rasakan berlaku perkara seperti ini adalah kebosanan terhadap pasangan.. ha ni lagi satu masalah ..bosan terhadap pasangan. mana keikhlasan dalam percintaan yang anda miliki... pendamba tak tahu la macam mana korang boleh bosan terhadap pasangan...


Jika anda diabaikan terlalu lama.. apa yang pendamba boleh simpulkan adalah pasangan anda mula curang dengan anda.. in hanya pandangan pendamba.. biasanya pasangan yang melakukan kecurangan akan mula mengabaikan pasangan awalnya... ha! adakah ia terjadi pada anda? oh berhati hatilah.. biasa yang terabai adalah kaum wanita..bukan nye pendamba memihak,tapi kebiasaan itu yang akan berlaku... fikir balik kenapa diabaikan..apa kekurangan hubungan kita.. apa lagi yang perlu dicanang dalam perhungan agar keindahan itu kekal untuk selamanya..sekian


akan bersambung untuk masalah cinta 2
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Wordless Wednesday #15


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Lepak Klate

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hai pagi ni pendamba tak mahu bukak blog dengan entri cinta lagi.. pendamba nak cerita tentang kehilangan pendamba secara tiba tiba semalam selama 10 jam..#pergh cam lama je.miahaha..ok layan lagu ni...



Semalam pendamba pi lepak Klate..tempat lagi spesifik.. Pasar Wakaf Che Yeh.. tak pernah dengar?? hurm seriyes best lepak sana barang jualan banyak memang rambang mata nak cakap sama anda semua.. pendamba pun da lupa ni da kali berapa puluh pendamba sampai..miahaha..



Pintu masuk dia..amacam?ada style tak.. pendamba takde ar snap pic penjual dalam tu sebab segan..miahaha.. pendamba lepak dari kul 9malam sampai 11malam.. pergh kalau anda seorang 'beruang'.. ahaks memang anda gila la datang sini... especially perempuan.. memang la barang bukan butik original..tapi kualiti dia not bad la .. dan sesuai la ngan pendamba yang suka pkaian yang selesa tapi harga murah..haha...

lepak sana,dengan duit  tak berapa nak ada dalam wallet ,terget pendamba tak nak beli pape..tapi........... tak tahan.haha nak jugak akhirnya...



nampak tak gambar tu.. ala pendamba snap gambar poket balakang je... tentu korang da ley agak design dia cam ne kan law poket cam tu..miahaha.. 2helai singgit..eh silap..2pasang seratus..berbaloi?wah berbaloi baloi..haha... habis duit.. jalan2 jumpa wallet... lesap lagi duit.wallet pun nak tukar budak ni...hahaha..  tak mau la cita lagi nanti korang da tak baca..haha..

last dari pendamba sapa tak pernah sampai..pendamba jemput korang ke sini..besttttttttttttt....ahaks sekian.. 

p/s :ada orang kirim ole ole...tapi pendamba tak jumpa kat kedai tu nama barang dia ole ole...cam mana?ades...

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Layak Kah Kita Menjadi Anak?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hai pembaca blog pendambamawar .. yang pertamanya pendamba nak mintak maaf pada kaum hawa yakni bakal isteri pendmba nanti dan semua yang bergelar kaum hawa.. bukan pendamba nak jatuhkan martabat anda tapi pendamba nak ingtkan pada semua.. dan ini berlaku depan mata pendamba hari ni..


sewaktu pendamba lepak di JPJ ..apa tu JPJ? Jabatan Pengangkutan Jalan hehe..jumpa pak sedara la hujung hujung bulan ni..ok berbalik pada cerita di sana pendamba lepak depan seorang awek ni.. fuh muka cun dia punya gaya fuh budak bandar beb.. dia sorang sorang je.. tiba tiba.. masuk dua orang pakcik dan makcik.. pkaian biasa la.. pergi duduk sebelah dia... tiba tiba terdengar perbualan mereka.. ayah ngan mak pi duk luar la.. hurm malu la akak cam ni... pakcik tu ngan lembut menjawab.. kakak kat luar tu panas..bagi la ayah duk dalam ni jugak... dan perempuan tu menjawab... ok tapi duk kat sana sikit kan orang nampak...


pendamba terkesima ngan jawapan dia.. 'orang nampak??' kenapa dengan orang nampak?bukankah JPJ ni tempat awam? tanggapan pendamba dak perempuan ni malu kot ngan pakcik makcik tu ye la tua,pkaian takde la smart cam dia.. hurm pelik manusia zaman sekarang..pendamba tak tahu la apa perasaan ayah dan mak dia bila dia bercakap cam tu.. mesti terkilan..


Pendamba jugak bukan la anak yang baik tapi takde la malu keluar ngan mak ayah pendamba.. pelik manusia zaman sekarang keluar ngan ibu bapa malu..tapi keluar ngan kekasih tak malu plak.. ada kawan pernah 'sound' pendamba da besar besar pun masih tak ley kuar malam ,tak boleh kuar pi jauh jauh sorang sorang..law kuar mesti ngan mak ayah.. dan pendamba hanya mampu senyum.. pendamba syukur sebab mereka ibu bapa pendamba tak bagi pandamba buat semua tu sebab takut terjebak ngan perkara bukan bukan.. pendamba lebih dengar cakap mereka la...


Akhir kata dari pendamba jadi lah anak yang berguna..anak yang kenang jasa ibu ayah.. tak guna awak belajar peringkat tertinggi pun law awak lupakan dan tak hormat ibu bapa anda... ibu bapa adaah nyawa anda... sayangi mereka lebih dari diri anda sendiri... jangan lukakan hati mereka.. kerana kita tak kan tahu bagaimana nak pulihkan kelukaan mereka..


selangkah kita di gigian pantai kita masih melihat tapak kaki kita, teruskan langkahmu.. kesan langkahmu tadi akan hilang bersama air laut.. kemana kita? teruskan atau mencari cari kesan kaki kita tadi? fikirkan lah.. umur semakin menigkat, gunakan akal untuk berfikir bukan untuk menilai orang lain.. kita malu dengan ibu bapa kita? renungkan kembali siapa kita sebelum kita menjadi diri kita sekarang.. sekian
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Masalah Cinta

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
hai..pendamba sedang khusyuk main gitar..lagu?lagu sama cam video di bawah... malam ni pendamba nak berbicara tentang pasangan kekasih.. permasalahan yang biasa dialami dalam hubungan percintaan...belum kahwin ok.. hanya bercinta 



sayang cayang abang tak.. mestilah sayang.. law cam tu tak yah la kuar ngan kawan.. kenapa.. ala kata sayang abg


kenapa lambat balas mesej? makan tadi.. betul ke? lain kali cepat sikit penant abang tunggu..keesokkan.. kanapa lambat lagi..oh tadi pi mandi..ok fine majukk


Konkongan dalam perhubungan..adakah anda menghadapi dilema ini...kebiasaan yang menjadi masalah bila terlalu kerap pasangan anda menghantar SMS atau call.. tak kira masa bertanya pelbagai soalan seolah olah tidak percayakan anda..mesti anda rimas bukan.. nak tegur kan,bergaduh plak.so anda pendamkan.. pendapat pendamba baik anda cuba berbincang baik baik dengan pasangan anda..


pandangan pendamba tentang isu ni mengaitkan terhadapa beberapa faktor kenapa pasangan anda bersikap terlalu mengongkong..
1. kurang keyakinan diri
2. takut kehilangan orang yang disayang
3.pengalaman lepas


ini la faktor utama yang pendamba boleh simpulkan kenapa mereka terlalu mengongkong dalam perhubungan...  bagi pendamba nak mengawal dalam perhubungan tu tak salah tapi jangan melampaui batas hinggakan pasangan anda tertekan dengan anda... law begini sikap pasangan anda masa bercinta..pendamba tak tahu la apa yang akan terjadi bila berkahwin..ya mengawal pasangan memang tak salah tapi jangan melampau..


akhir kata dari pendamba...



It doesn’t take a reason to love someone, but it does to like someone. You don’t love someone because you want to, you love someone because you are destined too. It’s because you fall in Love with them, that you then try to find a reason, but you always come up with the answer, No reason!

kerana alasan la semua ni terjadi..sekian

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Aiming For 3K

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hai, ingin berbicara soal cinta ngan pendamba? permasalahan cinta?ahaks..silakan.. pendamba cuba fahami masalah anda dan cuba menolong anda.. fuh dah macam doctor Love plak...layan lagu ni pendamba ingin berbicara soal keikhlasan dan kesetiaan serta kejujuran dalam percintaan


Keikhlasan apa maknanya? sukar untuk ditafsir kerana tiada siapa dapat menilai sejauh mana keikhlasan seseorang.. Jangan pernah mempersoalkan keikhlasan seseorang kerana kita sendiri tidak ikhlas dalam mempersoalkan persoalan tersebut

Kejujuran apa maknanya? jujur dalam bercinta..bukan nya bercinta dengan jujur.. ha! cam ner tu? hehe... maksud pendamba jujurlah dalam bercinta dan pasti anda tidak akan curang... dan, anda tak perlu risau pasangan anda tidak bersikap jujur ngan anda Sejauh mana sekalipun anda dipisahkan dengannya jika Jujur adalah pengikat janji, dia akan terus setia.

Kesetiaan apa ertinya? kesetiaan ni apa ya??pandangan anda bagaimana?menentukan seorang tu setia atau tidak?hanya kerana dia sering bersama kita itu dianggap setia?atau bagaimana?kita setia ..tapi bagaimana dengan kekasih kita?? persoalan ni la yang meenyebabkan kecurangan berlaku akhirnya berakhir dengan perpisahan..


Awak cintakan saya?? ya saya sangat menyintai awak...

sebelum anda dan anda mengakui menyintai seseorang ,pendamba cuma mahukan anda ada 3K tersebut.. selepas itu baru anda menyatakan cinta.. jika anda sendiri tidak memiliki 3k tersebut maafkan pendamba jika pendamba mengatakan hubungan tersebut tidak akan lama. kasing sayang?kerinduan?apa dasarnya jika tidak memiliki 3k.

Hidup tanpa cinta seperti makanan tanpa garam. Oleh karena itu, kejarlah cinta seperti kau mengejar waktu dan apabila kau sudah mendapat cinta itu, jagalah ia seperti kau menjaga dirimu. Sesungguhnya cinta itu karunia Tuhan Yang Maha Esa.

Tidak penting untuk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan... Tawakal dan redha lah.sekian



THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Simply Sunday Eka

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Pendamba cuba sokong apa yang sahabat pendamba ni buat..Simply sunday... 

klik gambar untuk ke akaun beliau..awek ooo
hurm untuk entri pertama ni pendamba nak tulis ni apa yang pendamba dapat dari google..miahahaa
korang pernah dapat je perkara macam ni..pelik gak pendamba tengok..hahaha... mungkin pendamba terlalu aktif kot..dia ingat pendamba bukan manusia ke apa..hahaha..apa apa pun moral off the story jangan aktif sangat nanti jadi perkara cam ni kat anda..oh ya youtube dulu pun pendamba kena cam ni gak.haha..sekian 

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Awak Buat Saya Jatuh Cinta

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Pendamba betul betul jatuh cinta??sama siapa?wah hati berbunga bunga... selepas kecewa berat ngan si dia ni pendamba da tertutup pintu hati untuk mana mana perempuan...cewah.. Awak mampu membuat pendamba terpikat.. syarat tak susah pun..layan lagu ni  ea..






It takes a minute to have a crush on someone, an hour to like someone, and an day to love someone… but it takes a lifetime to forget someone.

omputih cakap cam tu..benarkah? seminit untuk retak?benarkah? sejam untuk menyukai? dan sehari untuk menyintai?habis tu mana perpatah ni nak dicampak kan?

Cinta Pandang Pertama

wujud ke cinta pandang pertama? serius apa yang pendamba fikirkan cinta pandang pertama ni pendamba umpamakan sebagai cinta nafsu ..kenapa?apa yang buat awak tertarik pada pandangan pertama? keikhlasan?setahun awak kenal belum tentu awak dapat taw keikhlasan.. kebaikan?sama juga mcam keikhlasan.. rupa?ya rupa yang menarik awak untuk menggelarkan ia cinta pandang pertama.. 

apa kaitan rupa dan nafsu? dari rupa awak nyatakan cinta ternyata itu mainan nafsu.. jangan lah mata yang melihat.. ahaks.. 

cinta lahir dari hati dan kadangkala berakhir di titsan air mata..

benarkah??renungkan la air mata mutira mana yang anda plih... bercakap soal pendamba jatuh cinta... perempuan bagaimana menjadi pilihan pendamba... siapa yang buat pendamba jatuh hati? pendamba sendiri tak tahu... cinta tak boleh diramal. selalu hadir dalam hati yang sedang kecewa dan dengan pantas hilang bila hati itu kian cerah...fuh ayat kiasan ahaks..

ni hadiah dari pendamba jika seorang gadis itu memang menjadi pilihan pendamba..

Give her two red roses, each with a note. The first note says ‘For the woman I love’ and the second, ‘For my best friend.’.

sekian

p/s: cam xd point je xpe la... baca madah je la erk..



THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Impian dan Harapan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Impian?Percintaan? Memiliki yang tersayang? anda semua mempunyai semua ni?? hai semua pendamba ingin berbicara tentang tiga perkara tersebut.. layan lagu ni...hehe.. 



Bila bercakap soal impian dalam perhubungan percitaan,kita pasti sentiasa impikan yang sempurna menjadi milik kita kan?walaupun kita sedar tiada seorang manusia pun yang sempurna di dunia yang fana ni.. pendamba sendiri impikan jodoh yang terbaik bukan atas dasar memilih, tapi sapa nak yang tak baik kan? apa apa pun jodoh,rezeki dan ajal terletak pada Tuhan kita sebagai makhluk ciptaan Nya berusaha sahaja untuk mengecapinya.


Bagi seorang lelaki.. pasangan bagaimana anda inginkan?


Bagi seorang perempuan.. pasangan bagaimana anda inginkan?


mesti yang terbaik kan? tapi kita fikir tak kita sendiri cam mana? terbaik kah kita?sempurnakah kita? pendamba pasti kita tahu kelemahan kita kita tahu kekurangan kita... jadi ubah dulu diri kita menjadi yang terbaik jika anda impikan yang terbaik.. bukan pendamba cuba merendahkan diri anda,dan menghalang impian anda.. tapi nampak tak berbaloi kan jika impian anda setinggi gunung dengan pencapaian anda yang sekadar mencecah ketinggian lalang di padang..


Ceh!pendamba nasihat orang diri tu da baik sangat ke?da sempurna sangat ke?impian nak ngorat Fatin Liyana..huh! ok la pendamba serba kekurang banyak lagi perlu diperbaiki.. dan cakap pendamba tak salah menyimpan angan setinggi langit..tapi usaha la segigihnya... baru la tercapai impian tu...


ok la itu dalam perhubungan percintaan.. biar pendamba selitkan sikit tentang blog.. faham situasi ni


alamak aku newbie la blogging ni, ada ke orang masuk blog aku,ada ke nak follow blog aku.. hurm sedih la cam ni... dah la aku tak sehebat diorang nak menulis.. rupa pun tak la cantik dan hensem sangat..cam mana ni..putus asa la blogging cam ni


biasa dengar ayat cam ni?? untuk pengetahuan newbies semua.. anda mesti ada kelebihan untuk menarik orang datang ke blog anda... pertamanya law ada orang menegur tentang blog anda..terima dengan hati terbuka... amik pandangan mereka .. ramai masuk blog pendamba sekarang comel nye blog, ramai nya follower.. ok mereka tak tahu berapa kali da pendamba dihentam.. berapa kali pendamba da usaha tukar itu tukar ni.. betapa tebal muka pendamba gi tanya  tanya orang lain macam mana nak buat itu ini.. usaha dear..usaha la..jangan sombong dalam blogging.. saya yakin saya ley maju sorang sorang dalam blog..bohong! tak de orang ley maju law sorang dalam blog..


Untuk anda yang baru baru jangan la segan bertanya pada mereka mereka yang pkar ok.. nak tanya pendamba? sila ..pendamba izinkan tapi tengok la soalan dengan tahap pendamba yang 3 bulan lebih tak sampai setengah lagi ni.. berbalik pada tajuk..impian... impian blog pendamba pada awalnya pendamba nak 500 follower selepas 5bulan blogging.. alhamdulillah sebelum 3 bulan pendamba da dapat..macam mana pendamba buat?usaha la...usaha ..buat entri sampai ada pembaca.. blog sentiasa update.. percaya la anda rajin anda dapat tengok usaha anda berbaloi atau tak.. sekian..
THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Jom Test Iq


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Jom test IQ anda jap pagi pagi ni..

1 = 5

2 = 25
3 = 325
4 = 4325
5 = ??

selamat mencuba... ahaks

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Music On Saturday 2

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Terima Kasih Follower Ke 700

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah dengan keizinan dari Nya blog pendamba mendapat sambutan dari pengunjung.. Terima kasih pada follower yang ke 700 adik comel Alia Natasha ni...









Terima kasih kerana sudi menggenapkan bilangan follower tersebut.. dan tak lupa juga buat semua pengunjung ,pengkomen dan pengfollow blog pendambamawar ini..pendamba hargai anda semua....


Klik Gambar ni untuk ke blog adik COMEY ni..

sekali lagi terima kasih buat semua yang menyokong blog pendamba ni


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Fantastic Friday Mawar 2


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Jangan Ucap Selamat Tinggal

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Ucapan yang paling ditakuti dalam sesebuah perhubungan.. iaitu ' Selamat Tinggal' iaitu berjauhan atau putus hubungan. Pendamba yakin tentu anda mesti kecewa tahap dewa bila perhubungan antara anda dan yang tersayang putus di tengah jalan sedangkan mimpi anda adalah berbahagia dengan nya untuk sepanjang hayat anda..


ok amik mood hayati lagu ni ..


Sampai di sini sahaja hubungan kita.. abang rasa kita tak mampu lagi meneruskan perhubungan ini..abg cintakan sayang tapi abang tak mampu untuk membahagiakan sayang...kekasihnya, kelu lidah,bergenang air mata


kenapa mengucapkan perpisahan?jika anda masih sayang? pernah tercatat bait puitis yang mengatakan


Never say goodbye when you still want to try. Never give up when you still feel you can take it. Never say you don’t love a person when you can’t let go.


Pendamba tahu walaupun hanya percintaan bukan nya satu perhubungan perkahwinan tapi kehilangan nya memberikan impak yang sangat besar pada pasangan.. andai maut memisahkan kita ,redhailah. tapi jika perpisahan itu atas sebab lain yang masih boleh dielakkan.. sesungguhnya.. teruskanlah perhubungan tersebut, bahagiakan lah orang yang disayang itu yang terbaik. 



Who do you turn to when the only person in the world that can stop you from crying, is exactly the one making you cry?

jika ini terjadi?apa tindakan anda?apa pandangan anda? mesti pasangan anda sangat kecewa bukan? kemungkinan perkara negatif yang akan berlegar legar di benak fikiran nya..kenapa pendamba berbicara madah itu?kerana..
You taught me how to love, but not how to stop


sebaik nya usah la memutuskan perhubungan sedia ada..andai benar benar tak dapat diteruskan lagi cuba la lepakan dengan cara yang baik.. kerana hati adalah sensitif.. menerima hal yang menyedihkan bukan la sesuatu yang disukai semua orang.. Andai bukan jodoh bersama. redhai lah aturan yang telah di tetapkan Nya.. usah terlampau kecewa.. akhir kata dari pendamba..

kemanisan dan keindahan dalam sebuah perhubungan percintaan ibarat sekuntum mawar, kesedihan dan permasalahan dalam perhubungan ibarat gugurnya kelopak mawar tersebut.. andai habis kelopak mawar,tika itu pudar lah keindahan dalam sesuatu perhubungan.. jagalah ia sebaik nya ,tatanglah ia dengan penuh kasih sayang..nescaya kamu akan memperoleh satu kenikmatan dan kelebihan dari usaha yang anda lakukan itu.. ikhlas Pendamba



THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Spontaneous Thursday #7



Nama Pendamba sekarang di Facebook adalah FYZAL JAI bukan lagi ZULKARNAIM FAIZ

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Jangan Pernah Berubah

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Kenapa berubah?? persoalan yang sering timbul bila keserasian dalam satu perhubungan mulai pudar... berubah ke arah negatif itu yang cuba dibicarakan oleh pendamba.. alhamdulillah jika perubahan seseorang itu ke arah positif setelah lama mengikat perhubungan dia antara pasangan. hayati lagu ni ketika membaca entri pendamba.




Bila berbicara soal perubahan kadang kadang kita sendiri tak sedar bahawa kita juga berubah mengikuti arus masa.. benar atau tidak?tepuk dada tanya diri sendiri... Persoalan pendamba kenapa berlaku perubahan dalam perhubungan? bukan kah kita pernah melafazkan kata cinta, sayang, rindu pada pasangan kita? jadi kenapa berubah?kenapa perlu berubah? 


kenapa Abang da tak macam dulu?? sayang mesej abg tak pernah balas.. sayang ajak keluar selalu abang bagi pelbagai alasan..kenapa?? kenapa abang tak seperti dulu sebelum dan awalan kita bercinta?? mana hilangnya rasa sayang abang?mana perginya sifat ambil berat abang pada sayang...(nada menangis kecewa)


dua persoalan utama yang timbul kenapa berubah adalah... 
Apabila diri tidak diperduli
Bila hati mula menerima cinta lain


pernah anda mendengar madah ini..

Kemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan didalamnya dan kemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan didalamnya.

tentang perubahan dalam cinta... pendapat pendamba senang.. muhasabah diri kita sendiri, fikir apa salah dan silap kita yang buatkan pasangan mula berubah, apa kekurangan kita yang menyebabkan hubungan kita dan pasangan tidak sehangat awalan percintaan... kenapa dia berubah?atas dasar apa dia berubah? cuba persoalkan apa kekhilafan kita sendiri..



Berubah atau tidak dalam satu perhubungan itu bergantung pada kita, bagaimana kita cuba mencorak kan hubungan kita, bagaimana kita cuba ukirkan satu erti kebahagiaan..akhir kata dari pendamba..


Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Wordless Wednesday #14





THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Teman

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



hai pembaca pendmabamawar semua.. inginkan tips cinta?? hehe.. pendamba masih tak mampu untuk berikan pada anda kerana cinta masing masing adalah berlainan.. atas dasar apa percintaan anda..maka anda akan ketahui pengakhiran perhubungan anda...  


untuk kali ni pendamba ingin berbicara soal teman...ok layan lagu ni sambil baca bicara pendamba.







Hidup kita ni banyak cabaran dan dugaan..kita tak perlu mintak kerana dugaan tu akan senantiasa menanti kita... apa yang perlu kita lakukan??lari??tidak.. itu bukan penyelesaian terbaik.. ya pendamba pernah cuba lari dari masalah..tapi semakin banyak yang menanti..apa yang dapat kita lakukan adalah hadapi dugaan tu...lawan balik..jangan mengalah..dan kemenangan anda adalah satu keindahan dan kenikmatan dalam kehidupan.


Anda ada seorang teman?? adakah dia insan yang rujuk jika anda menghadapi masalah? jika jawapan anda ya... apakah reaksi dia selepas anda luahkan? layan masalah anda ngan tenang?atau buat tak tahu jer?? bila kita nak kenal kawan kita?tika kita senang? atau tika kita susah? kawan ketawa mudah untuk kita dapat..tapi teman untuk bersedih???

pendamba cuba untuk menjadi seorang teman.. dengan usahan dan keazaman ni insyaallah pendamba akan cuba jadi yang terbaik menjadi teman anda semua... suka duka kita akan lalui bersama... pendamba akan cuba jadi yang terbaik...

And when you need a shoulder to cry on,
When you need a friend to rely on,
When the whole world is gone,
You won't be alone, cause I'll be there,
I'll be your shoulder to cry on,
I'll be there,
I'll be a friend to rely on,
When the whole world is gone,
you won't be alone, cause I'll be there.

percayalah anda masih ada seseorang yang boleh anda percayai.. masih ada seseorang yang mampu mengalirkan air mata bersama kamu tika kamu sedih... masih ada seseorang yang bileh mengukir senyuman tika kamu sedih.masih ada seseorang yang dapat mengisi kekosongan tika kamu bersedih.. masih ada seseorang yang menghulurkan bahunya untuk kamu menenangkan fikiran..

Three things of life that are most valuable – Love, self-confidence & friends


kenapa cinta diletakkan pertama?adakah cinta paling penting... tidak sama sekali...yang paling penting adalah teman..pernah dengar tak madah..

Hilang seorang kekasih dapat dicari ganti.. tapi jika hilangnya seorang teman? dunia ibarat sepi tanpa penghuni..

Oleh itu pilih la teman sebaik mungkin ,ramai yang berkawan dengan anda.. tapi seramai mana yang benar benar ikhlas dalam perhubungan...renungkan la...


Maybe God put a few bad people in your life, so when the right one came along you’d be thankful


sekian.


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD