PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Seronok Saman orang lain ?

Hai pembaca blog PM kali ni PM nak menulis sikit mengenai isu saman menyaman. PM bukan la anti sangat dengan pihak penguasa, tapi kenapa dia nak ajar orang lain tentang kebaikkan tapi dia sendiri tak amalkan? ini sama lah seperti ibu ketam cuba mengajat anaknya berjalan lurus.

Kejadian sebenar semalam, 13 Januari 2012, semasa di bandar kuala Terengganu. Pihak penguasa JPJ ada buat sekatan jalan raya di Pantai Batu Burok, skuad peronda JPJ membuat rondaan di kawasan banda. Hanya menggunakan kenderaan peronda, mereka memerhatikan pengguna jalan raya yang tidak mengenakan tali pinggang keledar.

oh ya seperti sedia maklum, undang undang tentang pemakaian tali pinggang keledar untuk penumpang tempat duduk belakang telah pun dikuatkuasakan. Jadi anda harus patuh ye. Jika tak anda akan disaman. Yang membuatkan PM menulis entri ni bila MEREKA,penguatkuasa sendiri yang tak memakai tali pinggang keledar sama ada pemandu dan penumpang di bahagian belakang. Jadi apa masalahnya sekarang? nak saman orang yang lakukan kesalah,tapi ANDA sendiri yang buat kesalahan itu.

ada satu pelekat di kereta mereka yang tertulis, " BUCKLE UP, IT IS THE LAW" tapi diorang pun tak amalkan. cam ner? ada yang mengatakan diorang boleh menyaman melalui nombot plat je kan?diorang inform nombor plat bagitahu kesalahan dan akhirnya sampai surat saman. kalau cam tu, PM pun nak inform kenderaan JPJ nombor plat WRG 7085 dan WDT 5286 ni langgar peraturan jalan raya jugak. boleh? sekian

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

18 bicara cinta:

Selendang Merah said...

tu lah PM depa sendiri pon langgar..macam mana nak tunjuk contoh yg baek pada pemandu kenderaan yg lain..

kim heeruul said...

sendiri buat undang2 sendiri yg x patuhi..ye dak...

anamizu kaito said...

saman dorang balik! hiyakkkk~~ hehe










luv,
cik ana

Lady Diana @ Lat'z said...

betul tu ada juga pegawai yang tak guna safety belt tp bila ditanya dengan penguatkuasa kat tempat kerja Lat'z..mereka kata mereka tak boleh nk guna safety belt coz kalau masa drive tu nampak jenayah, mereka kena tangkas dan cepat..kalau guna safety belt,,mereka kata akan mengalami kesulitan sbb take time nak buka belt tu..hu3..O.o

msredcheesecake said...

Kalau kita buat slah polis tegur... Kalau polis buat salah, sapa yg boleh tegur?

Amoychanteks said...

first time dpt saman RM10 hinggit. sebab kesalahan parking dlm petak kenderaan lebih dari had masa. aiyokkk~ masalahnyer mesin tmpat masuk duit tuh yang rosak! grrr~~

PutryAin said...

tau xpe.. kalau diikutkan penguatkusa lagi banyak wat kesalahan dr orang awam ni... aihhh...

Diyana Ali said...

macam marah betul PM . huhu

betul2 , kita ikut peraturan, mereka haruslah ikut juga :)

Cik Asma BLuppy said...

kite saman dorang pulak! biar dorang kena bayar bnyak dari kite! hahahaha*gelak jahat.

..cik gugu.. said...

betol ... dyowg sdri ta btol nk saman2 org plak.. ptut bg dyowg cermin bsar2 supaya sdar dri tu ckit.

Miss Nadya said...

hahaha..tahu tak pe..tak puas ati jugak..teringat masa nk amik lesen dulu..suruh jpj pakai tali pinggang pastu diaa kata ...eee tahu lah!!..

dalam hati gelak jerk..:)

Lea Isnawi said...

ari tu kena saman kat situ..kat pantaibatu buruk

sebab tak tampal P.

sobs

Nisa Greennnpanda said...

aih..ntah bile la sy nk blaja keta nie eh? >_<

Original CikTeddy said...

haha..boleh sngt pm,lapor cpt2..geram jugak ni..ekeke

yad'z said...

hahah.. tau takpe.... nak saman orang, diri seniri buat salah.. aik abg.. repot dalam belog ke? pi repot balai la.. ehhehehee

Miss Nadya said...

p/s :: sama2 kasih yerk??baik..:0

fesbukis best sebab boleh edit mcm blog..:)

KizZ said...

Ahah! ni sama jugak dengan isu polis bawak laju2 pakai lampu dia tu padahal takde urgent pape pon..nympah..

fierul said...

tak fhm tol gan org cmnie .
ada juga y kononnye tampal kt keta kata tak mkn rasuah tapi makan gak .. *erk slh topik .. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD