PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Rujukan Untuk Entri Pendamba | Mawar Putih

bro saya nak tnye la bro.. sy agak kecewa la..knapa entri saya tidak dikomen.. hurm ramai jadi silent reader jer..ada tips tak nk tingkatkan komen di entri ? " - pendambamawar.blogspot.com
Hurm... komen bagi blogger adalah sangat penting ... dari situ mereka akan dapat tau samada penulisan mereka memberi impak pembaca atau tidak .. Jika tiada respon , mereka tidak tau apakah entri mereka itu ok atau tidak ..
Ada blog yang punya belasan ribu pembaca tapi komen sikit jer .. Ini bermakna ramai pembaca tidak semestinya menghasilkan komen yang tinggi ..
Kenapa perlu tinggalkan komen ? Pendapat aku ..
  1. Bagi sesetengah blog yang 'popular' .. dengan meninggalkan komen di situ , secara tidak langsung menghasilkan satu backlink kepada blognya ... jadi , entri best atau tidak , tu belakang kira ..
  2. Dengan meninggalkan komen , pengomen secara tidak langsung 'menyapa' blogger tersebut ..
  3. Entri yang benar benar memberi impak kepada pembaca lalu dia turut berkongsi idea dan pendapat ...
Sebelum itu , camana nak buatkan pembaca meninggalkan komen di blog kita ? Blogger itu sendiri perlu mendedahkan diri mereka pada dunia blog .. Dengan cara itu , kredibiliti blogger itu akan dinilai dan dikenalpasti .. Apakah pandangannya itu datangnya dari dia , atau sebaliknya ..
Entri bagaimana yang mampu membuatkan pembaca meninggalkan komen ?
  1. Entri yang bercorak perbincangan , meluahkan pendapat , atau mengkritik ..
  2. Santai tapi mampu membuatkan pembaca berfikir .. Bila mereka terdetik di hati , perlu blogger usaha untuk mereka tinggalkan komen di entri mereka .. Disini blogger perlu bijak .. gunakan daya kreativiti masing masing untuk 'memaksa' pembaca meninggalkan komen ..


THANKS FOR READING ♥ COMMENT

8 bicara cinta:

kotak bulat said...

emmm... kalau hrapkan sebelah pihak je yg komen..mmg xdpt la pmbaca tegar.. cube berubah.. pergi komen kt blog yg komen blog kamo..jgn jd sombng..hargai pembce..entri meletup or berunsurkan perbincgan pun..kalau pembce terasa diri tak dihargai bile berknjung ke sini,sush untk dy tglkn kmen or singgah lg.

sekadar pendapat.. :)

Pendamba Mawar said...

ye mungkin btul jgak diri sendiri pon silent rreader..hihi.. ok terima kasih...insyallh akn berubah

blackroses said...

bagus tips ni..lagi satu saya nengok dengan join segmen kawan2 pun membantu juga

Pendamba Mawar said...

blackroses>ya segmen mmg membantu..:)..ramai knalan baru

Black Winter said...

yup2. komen la yg paling ssh nk dpt. asyik2 y singgah, tinggalkn jejak kt 'kotak jerit' je...

Pendamba Mawar said...

black winter..tu la..susa sangt

zatiey said...

btul lah..ramai yg juz follow jer..tp x bg komen pape pon..ape salah nye bg komen ke..pndapat ke..bru lh hbungn sbg kwn tu akn lbh rapat n mesre..

Pendamba Mawar said...

zatiey>stuju tu..hurm tinggalkn link kt komen pon tkpe sy akan terjah..tapi komen la..ley eratkn hubungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD