PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Sakit hati tahu tak

Hai pembaca blog PM, kali ni izinkan PM berbicara mengenai Kata kata, luahan hati, percakapan, bicara seharian lebih tepat lagi mengenai mulut. Ramai diantara kita sedar bahawa mulut memainkan peranan penting dalam kehidupan kita, kita makan menggunakan mulut, minum menggunakan mulut, membaca kalimah kalimah suci Al Quran menggunakan mulut dan berbicara juga menggunakan mulut. Sedar tak sedar mulut lebih banyak berfungsi daripada anggota badan yang lain. Ada pepatah mengatakan
Menusia memiliki sepasang tangan, sepasang telinga, sepasang mata,dan sepasang kaki,tetapi manusia hanya memiliki sekeping hati kerana kita diseru untuk mencari sekeping lagi hati untuk dijadikan pelengkap hidup kita.
eh.. kejap! ni bukan soal cinta jadi PM akan tukar pepatah itu
Menusia memiliki sepasang tangan, sepasang telinga, sepasang mata,dan sepasang kaki,tetapi manusia hanya memiliki satu mulut, dan kekurangan dalam penciptaan ini supaya kita lebih sedar kita perlu mengurangkan dalam berbicara, tapi perbanyakkan dalam mendengar, melihat serta melakukan aktiviti.
Apa sebenarnya PM cuba tekankan mengenai sikap kita dalam berbicara bersama teman teman, kata orang tua kata kata yang keluar dari mulut mampu melukakan hati seseorang dan mampu membuatkan kelukaan itu kekal sehingga akhir hayatnya. jadi kita semua harus la berhati hati dalam berbicara. 

Berbalik isu ini dengan dunia maya kita sekarang, kata kata ini PM tafsirkan sebagai apa yang kita tulis di blog, facebook bahkan di laman sosial yang lain. PM mengaku kadang kadang kata kata PM juga tajam seperti mata pedang, tapi PM masih menjaga tutur kata bila bersama orang lain, masih tahu mana yang patut ditutur dan mana yang tak patut ditutur.

PM berharap la anda jaga pertuturan anda dan PM ingatkan sekali lagi, dengan siapa anda berbual. seseorang mungkin anda lihat mudah untuk dipijak tapi sebenarnya tidak. Jangan sampai ramai yang mula menjauhi diri dengan anda kerana bicara anda. Bergurau tak salah tapi biar berpada, berkata, menegur juga tidak salah tapi biar lah ada batasnya, pada siapa anda nak tegur dan bagaimana cara teguran anda. itu yang harus dipentingkan.

Akhirkata dari PM Jaga bicara terpelihara hati. Jangan sampai bicara anda mampu melukai hati insan lain.sekian.

jom klik sini

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

29 bicara cinta:

Gadis mutiara_Solehah said...

Em,setuju..Thankz ingatkan^^

NiaLidia. said...

kadang2 apa yang kita tulis perlu dijadikan peringatan utk diri kita jugak. kan PM? NL tau kot why PM buat entry ni, nice :)

suka kata2 tu. hee

cik ika said...

erm..mybe ika ade terlepas ckp kt PM ika mnta maaf ye..

..cik gugu.. said...

mlut sy xde tapis.. lau ade slh silap tegur la ye ;)

SAIFUL ANUAR BAHARUDIN said...

setuju sangat... :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

tula..sblm berkata fikir dlu..

kdg2 kt tak sedar..maafkan yui lau ada slh silap ea..

Hati Hensem said...

kadang2. sy ter-laserkan mulut. kadang2 sengaja. kadang2 tak sengaja. hehehe

Miss Purple Ungu said...

nice sharing PM...
kadang2 risau gak klu ada sesapa terasa ngan kata2 kita huhuhu

Rosalia said...

setuju.nice advice pm :)

ieyza afieyna said...

kdg2 org ckp tu mcm mulut xde insurans.. main lepas je xreti jaga perasaan org lain

Wan Nurul Zur Ain Bt Wan Din said...

pm putry setuju giler....maaf kan Putry jika selama kita berkwan ni tutur kata ku kurang senang..maaf kan Putry :/

Noraien said...

setujuuuuuuu ! ;)

kim heeruul said...

ada sorg member gua kene pulau sebab ni la.

DiDiE eLa said...

setujuuu dengan PM...mekaseh ingatkan..

Amirah Yasmin said...

setuju, tapi kalau Amirah buat salah Amirah prefer org ckp straight forward :)

Eza Boom Boom :) said...

pandangan PM sangat tajam dan memang ada benarnya. Sentiasa beringat dalam berbicara. :)

Idzanfashila said...

stuju sgt ngan PM :D

Nerdy Zuera said...

Perkongsian yang baik . :)

fiezah91 said...

nasib diberi satu mulut. kalau mulut pun ada sepasang memang haru la. apa pun, jaga bahasa dan percakapan seharian. fikir perasaan orang lain sebelum berkata-kata :)

fierul said...

kerana mulut badan binasa .

kiranya bhsa2 sy ad yang kasar . tgur la ye :)

Saddila said...

bahaya woo kot tesalah cakap . means terluka kan hati orang . perghhh tak boleh blah penangan nya nanti .

Teenager Housemaid said...

betul3x..
terima kasih sebab mengingatkan..:))))

Qyla said...

terbaik lah PM :D
setuju dgn kata-kata PM ni :D

emy zulaiha said...

wah..dalam sakit hati masih dpt hasilkan entry yg amat berhemah mcm nie? bgsnye :)

bnykkan bersabar ye PM..mulut manusia nie mmg susah nak tutup.ikut sedap ht je nak ckp kan :(

sha my heart said...

terbaik.

p/s: tahu apa yg pm maksudkan. pelik juga, tetiba je dia cakap macam tu. kalau kawan pun, memang terasa juga la. apa2 pun ambik yg positif k.

Ana Farhana said...

huishhh,knp ?

ske entry ni :)

miSpYeja said...

setuju sesangat :),penah gk terasa dgn mbe2 dulu..sakit gile hati,,,haha mmg stuju sesangat la..

Sharifah Salwa Mohd Jafri said...

setuju dgn PM . salwa suke ayat , jaga bicara terpelihara hati . jgn sampai bicara anda mampu melukai insan lain ♥

Miss Honeys Hasdi said...

InsyaAllh setakat nie tutur kata masih terjaga..... if sy lalai tlg la ingat2kn yer... xsalah... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD