PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Follower beribu, komen kosong

Hai pembaca blog PM, kali ni PM akan bicarakan satu persoalan mengenai blog. Kenapa dan mengapa terjadi perkara seperti ini. PM sedar mengenai isu ini dan banyak berlaku pada blogger juga tapi kali ni biar PM mengemukakan pandangan PM untuk blogger yang mengalami masalah ini. Persoalannya

klik sini dulu ye >sini< dan sini untuk tahu siapa yang bertanya soalan tu >sini<.
Follower blog itu mencecah nilai ribu, serta owner blog itu seringkali mengajurkan contest, segmen, dan giveaway. Sambutan untuk aktiviti yang dianjurkan olehnya begitu memberangsangkan, tapi bila kita baca entri dia yang lain, takde seorang pun yang datang komen. Entri penulisan dia tak da komen? kenapa ini berlaku sedangkan bila dia menganjurkan aktiviti jumlah komen begitu tinggi.

Pandangan PM, perkara ni berlaku kerana pengunjung blog dia hanya terengaruh dengan ganjaran aktiviti yang dianjurkan tapi bukan kerana penulisan dia di blog. Dan follower tu meningkat secara mendadak kerana ingin memenuhi kelayakkan untuk menyertai aktiviti yang dianjurkan. 



Mengenai penulisan entri lain, jika dilihat dari sudut positif, mungkin penulisan dia bukan mengenai persoalan yang menyebabkan pengunjung hanya singgah membaca dan tidak meninggalkan sebarang jejak untuk entri lain. Dari satu la pandangan dari sudut negatif dari PM, berkemungkinan pemilik blog tersebut tidak mesra dengan pengunjung. Seperti tiada lawatan balas atau respon yang diberikan pemilik tersebut keatas pengunjung blog dia. Kita memang ikhlas untuk meninggalkan jejak seta membuat blogwalking ke blog orang lain, tapi tak salah jika tuan blog tu membalas balik apa yang kita lakukan.

Persoalan kedua, Tak rajin blogwalking, bila nak buat contest/giveaway tetiba muncul nama nak cari sponsor

Jawapan untuk persoalan ni da tulis di atas, nampak kenapa pentingnya membalas lawatan pengunjung?? sebab tu PM selalu ingatkan kalau ada orang datang komen, anda pergi la komen balik entri dia jangan la buat buat malas. keran kita tak tahu mungkin satu hari nanti kita perlukan pertolongan orang yang selalu datang blog kita. percaya cakap PM tak rugi pun anda membuat lawatan balas.


Kata kata PM, jika anda nak entri anda mempunyai komen, jadi rajin rajin la untuk tinggalkan komen untuk entri orang, jika nak mudah dalam mencari bantuan orang, anda harus lah rajin membantu orang. Sesibuk mana pun anda, PM yakin anda boleh membuat lawatan balas terhadap blog lain, internet slow?? update entri boleh plak?? alasan je tu, walaupun internet slow hari ni , esok esok da ok pergi la buat lawatan balas ye. Orang yang susah mencapai kejayaan adalah orang yang selalu mencari alasan. sekian. 


kecuali blogger yang bermain SEO ye.. tambahan . lupa plak tentang blogger yang amalkan ini.heeeeee.:) mekasih Nazihan Ali ingatkan

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

47 bicara cinta:

nazihan ali said...

ada blog yg follower ramai tp komen xde..sb dia buat entri seo..ada sesetgah blogger rasa bilgan komen xpnting sb yg pntg adalah pageview. :)

fiQ'Ra said...

pm, mas dah faham dan puas hati dgn jawapan pm.. thanksss pm sudi menyuarakan hal ni.. tapi tak semua blogger.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

stuju semua pm gtau ni..

kalau kt nak sesuatu, kt pon perlu dptkan nya..usaha..

jangan mengharap saja, kesannya pon lmbtla.. <-- eh, jwpn kena kan??

hikhik..

Joel Leslie said...

memang komen jauh lebih penting drpd pageview/follower. sya pun tahu blog saya tu ada yang follow semata-mata nak join GA yg sya adakan.. tapi entry lain xde pula nak komen. hurmm, mmg setuju sngt dngn statement PM ni.

Qil_H0shi said...

bet0l tuh.,stuju dgn Pm.,yg pnting jgn sombong.,ade s0rang bl0gger femes.,bile teng0k dye bls komen kat fanpage.,sngtlah xramah.,

aina mysarah said...

agreed. ape gune followers beribu-riban tapi amount comment cam telor dinosour? suke dengan pandangan ni. peace!

anamizu kaito said...

setuju jugak dgn certain point PM bagi tu..dan setuju gak point nazihan ali sbb lain org,lain target nye berblog nih :)


*mengharapkan pembaca yg singgah tinggalkan la jejak wlupon sekadar begini " :) " di ruang komen..hehe






luv,
cik ana

Ahmad Haziq Azlan said...

still tak faham apakah seo... boleh jelaskan apakah seo dalam ebtri seterusnya?

apa guna follower beribu, kalau pageview pun ciput. tu tanda tak ada oarang pon baca blog kita kan

Azmi Khan said...

yup....
setuju2....
bila bw pastu dieorg tak balas jd org pun malas nak g bw la kat blog dieorg....

klu mcm sy x pentingkan sgt follower nie tp yg penting org dpt ape yg sy nak sampaikan. tu dah memadai....

[k]o{q}i[n] said...

biasa la tu... kdg2, ada org jenis x suka nk komen, tp dia ada baca...

Sazuan Helmi said...

hurm<---kira komen jugak kan?

era kecik said...

setuju ngan PM :)

# pas ni, kena rajin2 balas balik komen orang :P

Eza Boom Boom :) said...

betul-betul. Setuju dengan PM :D. Kena ada hubungan dua hala, baru berkesan.

p/s: Eza tak berani anjur Contest/GA/segmen segala. Suka join je. :)

DiDiE eLa said...

sangat setuju...

dulu DD xsempat nak bw, tapi masa bulan 11 - 12 nieh rajen bw n komen...ramai yang masuk balik blog DD dan follow serta komen hampir setiap hari masuk.. 1week boleh dapat 100 follower.. masuk 2nd week pown 100 jugak.. minggu ini adalah 3rd week...tgh tengok jugak mana yang masuk.. suka sangat bila ada org komen....

pm: seo tue ape yer? xfaham..terangkan kat DD buleh? =P
< sekali lagi panjang> haha

fierul said...

kalau dulu mema nk follower bnyk .
tpi skrg nk komen byk .
hehe

CekbOlat-bOlat said...

weee.. betuiii bha.. tak mesra pngunjung !

Mohd Khairi Khadzir said...

good entri! thanks sbb ingatkan (^_______^)

Miss Nadya said...

nad setuju dengan lawatan balas...nad pon baru pndai buat lawatan balas...:)

p/s :: minat ker??hehe..:)

Selendang Merah said...

betul tu PM, SM setuju..hehe...blog sm pon x ramai komen..follower ramai..hehe

G@D!z$ said...

mmg btul tu...hrp2 x jd la..x penah buat segmen @ GA pn lg...join je tu pn xbyk...

LAici KAng Ais said...

tak rugi pun ziarah orang lain. terbaeeeeeekkkkkk :)

mas saari said...

betul tu, kenalah give and take kan? jangan harap orang masuk blog kita je...

miss Fyqa said...

tq sbb ingatkan. ehee.
kita pun masih berbalas kunjungan dgn mereka yg sudi komen blog kita :D

cik ika said...

sokong sgt2..cume kalau ada yg tinggalkan kt mesej kt shoutbox uh kdg2 ika terlupa nak singgah blog dorang..plus d tmbhkn line tenet ngalah siput..

btw, ika prefer pengomen tegar dr follower..peace~~

ainol akasyah said...

sume orang mengeluh sebab xde pengomen kat blog kan..sy pun same..ape kate kite blogger - blogger kat cni pakat ramai2 mcm mne nak tambah kan bilangan komentar..setuju x korang..tp jgn la stakat komen je..komen tu mst la ikhlas dr hati..ehehe sape ade idea..share la ngan sy..nanti ape2 inform sy :)

Original CikTeddy said...

btol3..cik bru nk rajinkan diri ni..hehe

Miss Xyz said...

stuju dgn entri ni.. hehe ^^

takde bntahan yg arif..

sha my heart said...

ya, penting utk kita balas komen balik..

cari kawan, k.

En. Muncit said...

sggt2 setuju dgn anda wahai rakan tue seperjuangan ku .

bagus la ko PM sbb menjawab soalan yg di utarakann..

terjahan ikhlas dr izz razak a.k.a en muncit (EM)

Rosalia said...

tbe2 terasa plak. :( memang la post entry lepas pm tu pun tggu lama giler nak bufer.kdg2 2 hari sekali bru sempat post nak blogwalking kerja je mcm ne? sedih aw tak dapat balas kunjungan nanti org cop kte sombong.

cik najihah said...

aah..skang ni komen dah kurang dah hukhuk
sedih je

sara pedrosa said...

bak kata, orang berbudi kita berbahasa..

^^eKaTiKaH^^ said...

biasalah tu.. susah sekarang nie nak cari follower yg betul2 ikhlas..hee :)

kim heeruul said...

betul gak kata lu tu.
reader terpengaruh sebab hadiah .

Wan Nurul Zur Ain Bt Wan Din said...

putry sokong....

mohdhazlan Dreadlock said...

yup .

Saddila said...

huiyoo . jawapan yang baik punya :)
tu la pasal , kadang2 pelik je blog ramai follower , tapi bila time entry blogger tu luahkan perasaan , takde yang komen , komen entry bagi2 hadiah ni je -_-'

..cik gugu.. said...

nk tanya.. entry seo tu ape? -.-

Ana Farhana said...

waaa!motivated!

widiea azira said...

folowers t0o sekadar no je..xde pape,tp sahabat dlm blog t0o yg penting...

fafthin said...

mmg betul tu ape yg PM cakap.
*ada terkena batang hidung sendiri. hehe

nurul diana said...

bnyk kali jmpe , follower ribann , tp komen x de , huhuh sbb owner lawa

emy zulaiha said...

setuju dengan pm. mmg kene rajin wat kunjungan balas.jgn malas kan :) hehe

hehe.:) asal gelak lagi nie.haha

Qyla said...

follower sedikit . syukur lah ade gak yg follow . hikhikhik

Miss Purple Ungu said...

ramai follower pun x semestinya semua dtg smla n komen2 huhuhu

Nisa Greennnpanda said...

yup, sgt stuju ngan ape yg PM katekn tue.. mmg sy wat camtue la, reply komen & visit back sape2 yg dtg lepak kat blog sy.. follower sy mmg xrmi, apatah lg org yg dtg komen, tp sy sgt hargai sumer yg sudi dtg, that's why mmg amalan sy utk visit back..

bebel pjg lak.. dh klik2..>_<

Norlida Ramli said...

sy follower xde..komen pun xde..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD