PENJENAMAAN SEMULA BLOG PENDAMBA MAWAR

PRINCESS WIDIEA AZIRA

Marketing Mix on Blogging

What is Marketing mix??Wah tjuk omputih ye pendamba.. penerangan malay la..Marketing mix atau ikut kamus dewan nya Campuran Pemasaran (CP) adalah salah satu perkara yang paling penting dalam bidang pemasaran...

ops pendamba tak nak cite pasal pemasaran tapi pendamba nak cuba kaitkan dengan dunia blog...dan apa yang pendamba aplikasikan..CP ni merangkumi 4 faktor penting iaitu.. Place,Product,promotion and Price..tapi yang price pendamba nak tukar kan kepada People..itu campuran pemasaran orang Jepun..ia juga dikenali sebagai 4p


Pendamba cuba ringkaskan jer yer... kita pi part pertama,produk..blog itu la produk kita..apa kaitan lak?? ok kita buat design blog kita lawa2,entri kemas baru la ada orang nak singgah..itu la salah satu teknik pemasaran..faham???

yang kedua,place atau tempat...ini saya maksudkan tentang fanpage,group ,komuniti blogger2 di sini kita dapat ramai kenalan sedikit sebnya dapat memperkenalkan blog kita..

yang ketiga,people..atau bahasa senang nya kawan..shabat,..teman...melalui kawan2 kita dapat memperkenalkan blog kita ni..diorang baca entri kita,bagi pendapat..baru la maju penulisan kita..

yang keempat adalah promotion..ini adalah faktor paling penting dalam dunia blog..promosi...di mana kita nak ping blog kita??macam mana kita nak tarik perhatian pembaca??itu mksudnya..

jadi berblogging adalah sama seperti menjalankan pemasaran ke atas satu2 produk atau perkhidmatan..jgan putus asa jika anda tidak ada follower or tidak ada org baca entri anda...usaha itu yang penting..lambat laun ada insan yang terbuka hati untuk membaca hasil penulisan anda...

sekian dari pendamba..sebarang kritikan dialu2 kan..

THANKS FOR READING ♥ COMMENT

14 bicara cinta:

Azlan The Type Writer said...

wah~~~
CP.....
tak belajar lagi rasanya.....
macam dah je....
dah kot....
ntah tak ingat....

F A I Z said...

haha..da blum?da?? boleh lak tak ingt..hehehe

Ujang9897 said...

tq bro follow gua

bro ada mslah pautan link..org takleh jejak lepak follow

tgk tuto ni

http://azfar9897.blogspot.com/2011/03/cara-letak-pautan-link-dalam-profile.html

F A I Z said...

ok..macih azfar

::Mastura Zakaria:: said...

okeh....sekarang cuba explainkan how to put our target on potential people as well as customer...hehehhe

F A I Z said...

dear mastura..peh!!!..haha... sesaran pelanggan...buat promotion lebih kerap..tajuk entri gempak... customer demand is infinity~tetibe..haha.. so nak dapatkan people yang diharapkan agak susa la..kecuali kita dapat wujudkan pembaca setia...haha.... macam blogger otai plak..newbie jer padahal

::Mastura Zakaria:: said...

no lah..haahahha..pandangan harus dikongsi..tak kira la newbie ke..hehehehe.its hard to predict what people want. But trying to get position in large market not an impossible things. wah...da macam lecturer...hahaha

F A I Z said...

btul tu... try to be follower if u cant be challenger..mndalam tu

::Mastura Zakaria:: said...

hahahha...faham dah...line slow pulak ni ...dri td klik button follower tp lambat loading...sabo ye...akan meramaikan keadaan...

najibah binti che awang said...

hehehe. sy student marketing. diploma baru. hehehe. setahu saya, 4P its all about Price, Place, Promotion and Product. untuk people biasanya akan d tambah lagi. spt, Strategic Management, d kenali ngan 7P. 4P + peope, physical evidence, ngan process. ade jugak 8P. utk Service. 4P + people, process, physical evidence ngan productivity+quality. apa2 pon, suka ngan ilmu yang d share itu. ;)

F A I Z said...

mastura> terima kasih..:P..nanti saya terjah

F A I Z said...

najibah>yer memang btul itu la 4P yang asal...tapi macam mana nak kaitkan price??hehe..so saya amik teori pemasaran japan yang mnggunakan 5p+people... strategic managemen dan advance..ni basic aje...hehe..terima kasih sebb suka entri ni..:)

Azlan The Type Writer said...

saya dah belajar!!!!
confirm!!!!!
sem 1 dulu....
taun lepas....
mana nak ingat....
hohohohoho~~~
bro Faiz rajin2 la singah blog saya
:)

F A I Z said...

sem satu?sekrang sem bapa... saya da tiga tahun tinggal bnde ni..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
PRIVACY POLICY ©2011PENDAMBA MAWAR ALL RIGHT RESERVED -- COPYRIGHT NOTICE BY PENDAMBAMAWAR | YOUR DASHBOARD